Simo Mraović je rođen 1966. godine u Kutini. Djetinjstvo je proživio u Jastrebarskom a ostatak života u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je filozofiju, ruski jezik te književnost i kroatistiku. Radio je kao honorarni suradnik raznih zagrebačkih novina, za televiziju je pisao kratke scenarije za talk-showove, bio je urednik kulture u dnevnom listu Republika, od 2000. do smrti vodio je nedjeljni talk show Kava i kolači u zagrebačkoj knjižnici Bogdan Ogrizović. Bio je član švedskog PEN-a, Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva pisaca.

Mraovićev pjesnički opus zauzima značajno mjesto u prostoru suvremenog hrvatskog pjesništva. Prvu zbirku Sezona otrova objavio je 1986. sa samo dvadeset godina, a zatim su uslijedile Rimljanima nedostaje milosti (1990.) i Na zemlji je sjena (1994.). Zbirka pjesama Između usana iz 1997. bila je naglašeno narativna, pogotovo pjesme iz ciklusa Zagrebamsterdam. No, unatoč takvim karakteristikama, Mraović se sve do romana Konstantin Bogobojazni (2001.) bavio pjesništvom. Svoju najpoznatiju zbirku, Laku noć Garbo, objavio je 2001. Širem krugu čitatelja manje su poznate Ukrajinske bajke, zbirka Filozofskog fakulteta izašla povodom desete obljetnice uzajamnog priznanja Hrvatske i Ukrajine. Godine 2004. objavljuje zbirku pjesama Gmünd, a slijedeću zbirku, Nula Nula , 2006. Bajke za plažu, zbirku eseja, objavio je 2007.

Roman Konstantin Bogobojazni i zbirka pjesama Gmünd prevedeni su na ukrajinski i bugarski jezik, a dijelovi knjiga prevedeni su na slovenski, poljski, mađarski, talijanski i njemački jezik. Prevodio je poeziju s engleskog jezika. Njegov književni stil i opus može se opisati kao duhovit i lucidan, a medijska ličnost postao je i posredstvom vrlo popularnog bloga kojeg je uređivao. Umro je 2008. u Zagrebu.