Prof. dr. sc. Jovan Mirić, redovni profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, rođen je 1935. u Krbavici (Baljkuša), gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju i Pravni fakultet završio je u Zagrebu, gdje je 1971. doktorirao na Fakultetu političkih znanosti. Objavio je 10 knjiga i više od 250 znanstvenih i stručnih radova. Prof. Mirić je kao politolog i sveučilišni profesor svojim cjelokupnim radom, publikacijama i značajnim javnim djelovanjem dao doprinos kvalitetnoj raspravi o Srbima u hrvatskoj politici u periodu od 1990. do današnjih dana.

Najveću pažnju u javnosti zadobila je njegova knjiga Sistem i kriza, objavljena sredinom 1980-ih. Prof. Mirić u knjizi kroz kritičko sagledavanje Ustava SFRJ iz 1974. godine i društvenih kretanja anticipira ono što će se dogoditi nekoliko godina kasnije. Knjiga je od strane političkog establišmenta ocijenjena kao pokušaj podrivanja države pa je Mirić doživio žestoke napade. “To je bila prava histerija jer se o mojoj knjizi raspravljalo od mjesnih zajednica i društva za zaštitu ptica pjevica pa do Centralnog komiteta. Takvo reagiranje na jednu knjigu koja je bila bezazlena bio je znak truleži tog sistema. A dok je još trajala sezona lova, imali smo preokret 90-ih godina, tako da su me posttitovska i Tuđmanova vlast potpuno ekskomunicirale”, kazao je profesor u jednom od svojih posljednjih intervjua.

Tokom i nakon rata 1990-ih, prof. Mirić posvetio se pisanju politološko-pravnih ogleda o ratu, zločinu, krivnji i oprostu. Veliku pažnju posvetio je položaju Srba u Hrvatskoj te kritici tadašnje vlasti. Tih godina napisao je svojevrsnu trilogiju – Demokracija u postkomunističkim društvima – slučaj Hrvatske, Demokracija i eskomunikacija i Zločin i kazna.

Prof. Mirić je jedan od dobitnika nagrade Srpskog narodnog vijeća Nikola Tesla, koja se tradicionalno dodjeljuje zaslužnima za doprinos razvoju srpskih institucija. “Bez lažne skromnosti, trudio sam se da me se ne primijeti. U uvodu jedne od svojih knjiga napisao sam da pišem skrivečki da bih se sačuvao od bura i oluja, a da bih mogao reći ono što imam reći. Hvala onima koji su me ipak primijetili i čitali ono što sam napisao”, kazao je Mirić prilikom uručenja nagrade 2010. godine. Preminuo je 5. aprila 2015. u Zagrebu.