Srpsko narodno vijeće, Serb national council

Grigor Vitez Grigor Vitez
znameniti Srbi u Hrvatskoj

Grigor Vitez – dječji pjesnik

Grigor Vitez rodio se u selu Kosovac kod Okučana 15. februara 1911. godine. Književnost je zavolio tokom gimnazijskih dana u Novoj Gradiški, gdje je uživao čitajući djela Ivane Brlić-Mažuranić, Henryka Sienkiewicza, i Julesa Verna. Vitez je tih godina počeo zapisivati narodne pjesme iz svojega kraja, a pred kraj srednje škole počeo je pisati i vlastite stihove. Tokom pohađanja učiteljske škole u Pakracu, štampana mu je prva pjesma Vedar dan.

Vitez, koji se kao učitelj priključio komunistima, 1933. godine počeo je pisati i prozu. Tog je ljeta u Zagreb poslao jednu novelu za almanah mladih naprednih pisaca Prodor. U almanahu su trebala izaći i djela Grgura Karlovčana, Ivana Kovačića, Stevana Carevića i Slobodana Trifunovića. Međutim, policija je uspjela razotkriti štampariju gdje se almanah štampao te je uništila već pripremljen slog.

Nakon Drugog svjetskog rata, u kojem se borio na stani partizana, Vitez je radio u Ministarstvu prosvjete i kao urednik u izdavačkoj kući Mladost. Kao dječji pjesnik proslavio se sredinom 1940-ih, kada su mu radovi objavljivani u listu Radost. Objavio je mnoge zbirke pjesama, a jedna od najljepših je Gdje priče rastu iz 1965. godine. Neka od njegovih najpoznatijih djela su Kad bi drveće hodalo, Sto vukova, Jednog jutra u gaju, Vesele zamke, Naoružane ruže, Povjerenje života i Kao lišće i trava. Njegove pjesme prevođene su na gotovo sve evropske jezike. Osim pjesama pisao je priče i članke za novine i časopise, a prevodio je s ruskog, francuskog i slovenskog. Grigor Vitez umro je 23. novembra 1966. godine u Zagrebu, a sahranjen je u svom rodnom selu.

znameniti Srbi u Hrvatskoj
Rade Bulat

rade bulat

partizanski general

Savka Javorina-Vujović

savka javorina-vujović

narodna heroina

Paulina Matijević

paulina matijević

dobrotvorka

Branislav Ćelap

branislav ćelap

knjižar

Nikola Tesla

nikola tesla

izumitelj svjetskog glasa

Bogdan Denić

bogdan denić

sociolog

Josif Runjanin

josif runjanin

skladatelj

Josif Rajačić

josif rajačić

patrijarh

Kata Pejnović

kata pejnović

narodna heroina