lokacija: Marino Selo nalazi se u zapadnoj Slavoniji, u Požeško-slavonskoj županiji, u sastavu Grada Lipika. Važno je naglasiti da su u zločinu na koji se najčešće referira kao na zločin u Marinom Selu žrtve civili iz susjednih sela Klisa i Kip.

vrijeme: novembar 1991. — februar 1992.

opis zločina:

Pripadnici voda Vojne policije 76. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde u novembru 1991. pretražuju kuće Srba u selima Kip i Klisa u potrazi za skrivenim oružjem, te neke od civila hapse i odvode u improvizirani zatvor koji se nalazio u prostoriji ribarske kuće u neposrednoj blizini Marina Sela (Ribnjak). U prostorima ribarske kuće pripadnici ZNG-a fizički i psihički zlostavljaju zatvorene Srbe, civile. U periodu od novembra 1991. do februara 1992. kroz taj je zatvor prošlo najmanje 24 civila, a od posljedica zlostavljanja njih je 18 umrlo. Zločin su počinili pripadnici voda Vojne policije 76. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde.

 žrtve:

Selo Kip

 1. Pero Novković
 2. Mijo Danojević
 3. Gojko Gojković
 4. Savo Gojković
 5. Branko Bunčić
 6. Nikola Gojković
 7. Mijo Gojković
 8. Filip Gojković
 9. Jovo Popović
 10. Petar Popović
 11. Nikola Krajnović
 12. Milan Popović

Selo Klisa

 1. Jovo Žestić
 2. Jovo Popović
 3. Slobodan Kukić
 4. Rade Gojković
 5. Savo Maksimović
 6. Josip Cicvara

žrtve – zlostavljani i mučeni:

 1. Branko Stanković
 2. Mijo Krajnović
 3. Jovo Krajnović
 4. Bunčić Milka
 5. Jeka Žestić
 6. Nikola Ivanović

pravosudne konzekvence: Na Županijskom sudu u Požegi 13. marta 2009. objavljena je presuda kojom su optuženici Damir Kufner, Davor Šimić, Pavao Vancaš, Tomica Poletto, Željko Tutić i Antun Ivezić proglašeni krivima za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Vrhovni sud RH 23. je marta 2010. godine zbog proceduralnih pogrešaka ukinuo presudu Vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Požegi te je predmet delegiran Županijskom sudu u Osijeku. 13. juna 2011. presudom Županijskog suda u Osijeku Tomica Poletto (44) dobio je petnaest godina, a Željko Tutić (44) dvanaest godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Damir Kufner, Pavao Vancaš i Antun Ivezić oslobođeni su krivnje, a za Davora Šimića optužba je odbačena. Žalbena sjednica na Vrhovnom sudu RH održana je 22. novembra 2011. i na njoj je u potpunosti potvrđena prvostupanjska presuda.