lokacija: Predmetni zločin dogodio se u sedam banijskih sela koja se nalaze na području trokuta između Siska, Petrinje i Sunje. To su Blinjski Kut, Kinjačka Gornja, Kinjačka Donja, Blinjska Greda, Bestrma, Trnjani, Čakale i Brđani.

vrijeme: 22. augusta 1991.

opis zločina: 22. augusta 1991. u ranim jutarnjim satima pripadnici MUP-a RH i ZNG-a (Gromovi) izveli su vojnu akciju iz pravca sela Komarevo i Mađari u smjeru nekoliko susjednih srpskih sela. Akcija je izvedena s nekoliko prepravljenih/oklopljenih kamiona pokraj kojih se kretala pješadija. Ulaskom u sela neke od mještana pripadnici ZNG-a dozivali su po imenu te su ih po izlasku iz kuća ubili hicima iz vatrenog oružja. Neke od žrtva ubijene su u svojim kućama. Većina žrtava bili su civili, iako su neki od mještana napadnutih sela bili naoružani te su se sukobili s pripadnicima MUP-a RH i ZNG-a, o čemu svjedoči i pogibija petorice pripadnika hrvatskih snaga te ranjavanje više njih. Prilikom ovog napada ubijeno je 15 osoba, a veći je broj osoba je. Sve su žrtve bili Srbi. Najmlađa žrtva bila je Željka Bojinović, koja je u trenutku ubojstva imala 21 godinu. Nju su pripadnici hrvatskih snaga, koji su je poznavali, dozivali po imenu da izađe iz svoje kuće i ubili je kada se pojavila.

žrtve:

 1. Mladen Vranešević
 2. Nednad Pajić
 3. Petar Crljenica
 4. Ljuban Tatišić
 5. Lazo Stanić
 6. Dragan Biškupović
 7. Nedjeljko Čajić
 8. Milan Vučinić
 9. Ratko Đekić
 10. Milan Kladar
 11. Radovan Kragulj
 12. Ranko Martinović
 13. Stevo Simić
 14. Dragan Bekić
 15. Željka Bojinović

pravosudne konzekvence: 2006. godine podignuta je kaznena prijava po ŽDO RH protiv Ivice Kovačića i drugih zbog kaznenog djela ratnog zločina, no iste godine sisačko Županijsko državno odvjetništvo odbacuje kaznenu prijavu. Za ovaj zločin do danas nitko nije odgovarao. Neke od obitelji tužile su Republiku Hrvatsku za naknadu štete te su prvostupanjskim presudama ostvarile pravo na odštetu. Poznat je primjer roditelja Željke Bojinović. Općinski sud u Sisku prihvatio je njihovu tužbu za naknadu štete, utvrdio odgovornost RH te dosudio materijalnu naknadu Milji i Petru Bojinoviću. Sud je utvrdio da djelo ima obilježje ratnog zločina. Žalbeni je postupak u toku.