Srpsko narodno vijeće (SNV) i Vijeće srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije u ovaj petak, 25. augusta 2023., organiziraju komemoraciju za civilne žrtve rata ubijene tijekom i nakon “Oluje” u selu Plavnom i njegovom zaseoku Grubori, pored Knina. Komemoracija će početi u 11 sati u Plavnom pored krsta postavljenog za žrtve cijelog sela Plavno, a nastavit će se u njegovu zaseoku Grubori, kod krstapostavljenog za tamošnje žrtve.

I ove godine, uz obitelji ubijenih i članove i članice manjinskih vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije, u Grubore dolaze, između ostalih, potpredsjednici Vlade RH-a Anja Šimpraga i Branko Bačić te saborski zastupnici Milorad Pupovac i Boris Milošević.

RATNI ZLOČIN U GRUBORIMA 25. 8. 1995.

U Gruborima, zaselku Plavnog, pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko ubili su 25. augusta 1995. godine šestoro civila, Srba.

Pripadnici ATJ Lučko u Grubore su ušli u sklopu akcije „Oluja – obruč“ – pripreme i osiguranja terena za najavljeno putovanje predsjednika Tuđmana iz Zagreba u Split, neposredno nakon završetka akcije Oluja.

Ubijeni su Marija Grubor (90), Miloš Grubor (80), Jovan Grubor (73), Jovo Grubor (65), Milica Grubor(51) i Đuro Karanović (45).

Neke su žrtve smaknute hicima iz vatrenog oružja, neke zaklane a neke zapaljene u vlastitim kućama. Pripadnici ATJ Lučko spalili su Grubore, a ubijali su i stoku.

Pripadnici tima UN-a koji su se nalazili u obližnjem naselju vidjeli su požar i dim nad Gruborima te su vrlo brzo po zločinu došli na lice mjesta, popisali registracije policijskih vozila koja su zatekli na izlazu iz naselja.

Hrvatske vlasti ubrzo su počele zataškavati zločin, a službena tvrdnja je glasila da su Grubori bili jako četničko uporište, te da su žrtve ubijene tokom oružanog sukoba s pripadnicima ATJ Lučko.

U Gruborima 25. augusta 1995. nije bilo oružanog sukoba što je i sudski utvrđeno. Nakon ubojstva civila i paljenja sela zapovjednici ATJ Lučko pisali su lažne izvještaje. U njima se spominjao oružani otpor 8-10 neprijateljskih vojnika. U pisanju lažnih izvještaja sudjelovao je zapovjednik ATJ Lučko na terenu (nije osobno bio u Gruborima) Josip Čelić, a na sudu je izjavio da je drugi izvještaj pisao po diktatu Željka Sačića, tada zamjenika zapovjednika Specijalne policije, danas zastupnika u Saboru.

Lažni izvještaji pisani su nakon što su predstavnici međunarodne zajednice uvidjeli da su Grubori spaljeni i da su pobijeni civili; njihova je svrha bilo prikrivanje odgovornosti zapovjednika i neposrednih počinitelja.

Istraga o zločinu počinjenom u Gruborima započela je tek 2009. godine. Za zločin su 2010. optuženi pripadnici ATJ Lučko Frano Drljo, Božo Krajina i Igor Beneta (za kojeg se utvrdilo, usprkos brojnim i uvjerljivim indicijama da se radi o ubistvu, da je u bijegu počinio samoubojstvo).

Prvom prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Zagrebu iz 2014. Drljo i Krajina su oslobođeni. Vrhovni sud vratio je predmet na ponovno postupanje istom sudu, ali potpuno izmijenjenom sudskom vijeću i ono je optužene presudom iz 2016. oslobodilo. Vrhovni sud potvrdio je oslobađajuću presudu u septembru 2019. Županijski je zaključio, a Vrhovni potvrdio, da je među svjedocima na djelu bio vrlo čvrst zavjet šutnje. Utvrđeno je i da je kompletna zapovjedna linija „propustila poduzeti dužne radnje“ kako bi se otkrili počinitelji, a umjesto otkrivanja odgovornih za ubojstvo civila, „samo zato što su bili S.“ i paljenju kuća „samo zato što u njima žive S., na djelu je bila sramotna konstrukcija o izmišljenom četničkom napadu i bešćutna ignorancija ratnog zločina protiv civilnog stanovništva“.

Iako su sudski utvrđene činjenice (Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju MKSJ, Županijski sud u Zagrebu, Vrhovni sud RH) pokazale da su ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Grubori počinili pripadnici ATJ Lučko (čemu je prethodilo i paljenje sela Ramljani), Državno odvjetništvo Republike Hrvatske odustalo je od procesuiranja Željka Sačića i drugih nadređenih iz ATJ Lučko po zapovjednoj odgovornosti.

Porodice žrtava nisu uspjele ostvariti naknadu štete zbog ubojstva bliskih osoba. Mile Grubor podnio je zahtjev za obeštećenjem zbog duševne boli izazvanom smrću oca Jove i bake Marije koji su 25.8.1995. ubijeni u selu. Zahtjev mu je odbijen na Općinskom sudu u Zagrebu 2021. godine te je u cijelosti morao platiti 35.000 kn sudskih troškova.