U nastavku pročitajte reakciju Srpskog narodnog vijeća vezanu uz incident u Starim Jankovcima, gdje je brutalno napadnut dvadesetosmogodišnji Vinkovčanin, o čemu proteklih dana izvještavaju hrvatski mediji, izbacujući naslove u kojima se ističe etnička pripadnost počinitelja:

Vinkovčanina u Starim Jankovcima napali su prije svega mržnjom ispunjeni mladići. Srpsko narodno vijeće osuđuje ovaj, kao i svaki budući akt nasilja koji je potaknut vjerskom, etničkom, ideološkom ili bilo kojom drugom (manjinskom) pripadnošću. Očekujemo da policija utvrdi činjenice i kazni odgovorne, fizičko je nasilje nedopustivo.

Molimo sve odgovorne, kao i aktere na političkoj sceni, da ovaj događaj ne koriste kako bi dodatno narušili međuetničke odnose na istoku Hrvatske, već upravo suprotno, da osude nasilje i mržnju, i to svakoga puta, neovisno o tome tko su počinitelji.

Već duže vrijeme i sami upozoravamo na desetine etnički motiviranih incidenata na istoku Hrvatske, stoga i ovaj put šaljemo apel da se spirala nasilja hitno zaustavi.

U Zagrebu, 30. 11. 2021.