Nakon više godina na komemoraciju u Jasenovcu ponovo su zajedno u koloni došli predstavnici vlasti i čelnici manjinskih organizacija čiji su pripadnici stradali u tom ustaškom logoru, Srbi, Židovi i Romi.

Izvor HINA
Foto: Hina / Tomislav Pavlek

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća, saborski zastupnik Milorad Pupovac u nedjelju je nakon komemoracije u Jasenovcu izjavio da je saborski zastupnik Mosta Miro Bulj prekršio odredbe Kaznenog zakona uzvikujući ustaški pozdrav u Hrvatskome saboru.

Nakon komemoracije u povodu 78. obljetnice proboja posljednjih logoraša iz ustaškoga logora Jasenovac, novinari su Pupovca pitali za komentar kritike koju mu je uputio predsjednik Koordinacije židovskih općina RH Ognjen Kraus vezano uz zakonsko rješenje sankcioniranja korištenja ustaškog znakovlja i pozdrava.

Kraus je danas u Jasenovcu, u izjavi za N1 televiziju, prozvao Pupovca i saborskog zastupnika romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija kako nisu učinili ništa da se kažnjavanje ustaškog pozdrava i znakovlja “unese” u Kazneni zakona.

Pupovac je, uz ostalo, odgovorio kako je na sucima da procjenjuju hoće li nekoga kazniti sa 700 ili 4000 eura te hoće li biti primijenjen Prekršajni ili odredbe Kaznenog zakona koje, istaknuo je, “već postoje”.
“To što je zastupnik Bulj napravio u Saboru, po mojem mišljenu je stvar Kaznenog zakona, članka 325, stavka 2., ali nitko to nije rekao, osim mene”, naveo je.

Naglasio je kako to u Saboru nitko nije uzviknuo “u 30 i nešto godina hrvatskog političkog parlamentarizma” te dodao da se “osjećao postiđeno, zbog onih kojima to nije smetalo i koji nisu reagirali”. “A, rijetki jesu reagirali”, rekao je.

“To je zajednički problem, zajednička briga, neovisno o tome je li riječ o Krausu ili Pupovcu, Kajtaziju ili Habulinu, SDP-u ili HDZ-u, to je nešto oko čega Hrvatska ne bi trebala biti podijeljena”, ocijenio je.
Nitko ne bi trebao postavljati pitanje, dodao je, ako sankcioniramo ustaški pozdrav, što je s petokrakom.

“Doći će i pitanje petokrake na neki način na dnevni red, ali prvo je ovo. Sankcioniramo zločinačke režime, a totalitarne režime smo porazili na parlamentarnim izborima i otišli su u ropotarnicu povijesti…. Zašto se ustaštvo vraća, zašto se desna ekstremna ideologija vraća – to je problem koji nas muči i na koji moramo dati odgovor”, rekao je.

Ustvrdio je i kako se mogu donijeti odredbe o kažnjavanju bilo Prekršajnim zakonom, bilo Kaznenim zakonom, “ali to neće biti dovoljno”.

“Jer ljudi ne znaju što je to što treba kažnjavati, što je to što stoji iza zabrane i iza sankcija. U školama se o tome ne uči, u medijima, među vama koji ste me tako svesrdno spopali da biste me pitali kako se osjećam nakon što me naš prijatelj prozvao da nisam dovoljno učinio, niste uradili dovoljno da se zna što je ustaški režim”, rekao je, među inim, Pupovac.

Ovo društvo je u nizu stvari spremnije za nešto drugo, ocijenio je, a ne za to da se suoči u istinskom smislu te riječi s nasljeđem ustaštva koje još uvijek živi unutar njega.