Ono što je započeto na prijemu Srpskog narodnog vijeća na pravoslavni Badnjak, 6. siječnja u Zagrebu, nastavljeno je 28. siječnja na Velikom prelo u Subotici, gdje su se ponovo sastale visoke delegacije Hrvatske i Srbije s ciljem dodatnog otopljavanja odnosa između dviju država.

Uz ministre vanjskih poslova, Gordana Grlića Radmana i Ivice Dačića, u Suboticu su došli i drugi ministri, zastupnici i poslanici te predstavnici dviju manjinskih zajednica Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj koji predstavljaju most suradnje u odnosima dviju država.

Tijekom jučerašnjih događanja u Subotici, u sjedištu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) o nastavku suradnje razgovarali su Milorad Pupovac i Dragana Jeckov, ispred SDSS-a i delegacija DSHV- a, predvođena Tomislavom Žigmanovim. Uslijedio je i sastanak u Uredu Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, sjedištu hrvatske nacionalne manjine u toj zemlji, gdje su Milorad Pupovac i Jasna Vojnić, predsjednica HNV-a, podsjetili na nužnost implementacije Sporazuma o suradnji Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, što ujedno predstavlja i mapiranje rute puta buduće suradnje dvaju naroda i dviju država.

 

 

Izražavajući zadovoljstvo što je u Subotici, Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, rekao je da su mnogi mislili da će pokušaj otopljavanja odnosa dviju država stati nakon Božićnog prijema SNV-a.

„Da ne bude tako, već tada smo se dogovorili da ćemo se opet sastati u Subotici na današnji dan, a u međuvremenu je bilo i drugih susreta pa i na najvišoj razini, između Plenkovića i Vučića, a bit će ih još. Predstavnici manjinskih zajednica – Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije – dogovorili su da će idućih mjesec dana biti održani bilateralni susreti u Hrvatskoj na kojima ćemo razmijeniti zajednička iskustva i formulirati pitanja koja možemo sami razriješiti ili ih delegirati vladama zemalja da one to učine. Nastavljamo razgovarati i uvjeren sam da će skeptici koji su očekivali zastoje biti razuvjereni. To je naš zajednički interes. I ova puna dvorana i veliki odaziv hrvatskog naroda na Prelo u Subotici svjedoče da su i oni osjetili da imaju više prostora i da se stvara atmosfera u društvu da slobodno uživaju u svojoj tradiciji na zajedničko zadovoljstvo – rekao je Pupovac.

 

 

Prema riječima Jasne Vojnić, predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, od izuzetne je važnosti da su razgovori nakon dvije godine zastoja nastavljeni.

„U HNV-u se radujemo rješavanju otvorenih pitanja, posebno obrazovanja, školovanja na hrvatskom jeziku, da neće biti straha da se djeca upisuju u škole s programom na hrvatskom, da se riješi pitanje školskog centra, da se časopis “Hrvatska riječ” više neće tražiti ispod pulta, da će se predodžba o Hrvatima u Srbiji mijenjati i da će se svi osjetiti poboljšanje odnosa – rekla je Vojnić.

Prvi čovjek DSHV-a i ministar u srpskoj Vladi, Tomislav Žigmanov, izrazio je zadovoljstvo što je Subotica opet domaćin visokim delegacijama te kazao da se raduje bogatim i plodnim odnosima sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj, s kojima su zajednički posvećeni stvaranju komunikacije između dviju država.

Hina

 

FOTOGALERIJA:

Subotica, 28. 1. 2023. – Susret predstavnika Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji