Pomoć iz Republike Srpske stiže svakodnevno. Aktivisti i dužnosnici Srpskog narodnog vijeća Ljuba Vrga,
Dejan Mihajlović i Duško Žarković sastali su se s Mlađanom Dragosavljevićem, načelnikom općine Srbac i dogovorili konkretnu pomoć za obitelj Stane Bjelajac u Majskim Poljanama, kraj Gline. Pogledajte videoreportažu.

– Zahvaljujući humanom karakteru koji još živi u ljudima, naši sugrađani, prije svega privrednici, odučili su podržati priču i pomoći porodicu Bjelajac. Zbog toga smo i došli ovdje. Kad se stvore pravne pretpostavke za realizaciju ovakvog projekta mi ćemo se uključiti, u koordinaciji s ljudima odavde i našom stručnom snagom, pomoći porodici Bjelajac – najavio je Dragosavljević, nakon što su ga članovi SNV-a upoznali sa stanjem na terenu.

Do ponedjeljka, 11. januara, Srpsko narodno vijeće je u suradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i drugim donatorima, osiguralo dolazak 54 stambena kontejnera na potresom razrušena područja. Isporučeno je njih 37, dok će preostalih 17 biti idućih dana kad se napravi kvalitetna priprema za njihovo postavljanje.

U srijedu, izvještavaju iz SNV-a, u Petrinju stiže dodatnih osam, a u petak još deset toliko potrebnih kontejnera u ovo zimsko vrijeme, koji će također biti podijeljene na glinskom i petrinjskom području čiju dodjelu koordiniraju Ljuba Vrga i Milijana Nožinić. Podsjetimo, da su upravo ove dvije aktivistice SNV-a krajem prošlog tjedna, zajedno s mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porifirijem, dočekale donaciju od 22 kontejnera koja su stigla iz Bosanke Dubice i Srebrenice.

Kontejnere su dobile obitelji u Petrinji, Glini, Banskom Grabovcu, Donjoj Mlinogi, Gornjem Petkovcu, Jošavici, Moštanici, Malom Gradcu, Ravnom Rašću, Majskim Poljanama, Begovićima, Roguljama, Petrinjcima, Gornjoj Bačugi, Luščanima, Donjoj Čemernici, Martinovićima, Donjim Kukuruzarima i Dragotini.

Prema dosadašnjim podacima, Vlada Republike Hrvatske je, uz donatore, do ponedjeljka postavila oko 600 kontejnera, pri čemu se među najvećim donatorima ističu Turska i Mađarska.

Tekst je originalno objavljen 11. 1. 2021. na portalu Novosti