Jasenovac, 22.4.2022 - Na 77. obljetnicu proboja logoraša iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac u petak je održana komemoracija u Spomen području Jasenovac u znak sjećanja na proboj zatočenika 22. travnja 1945. godine i uz odavanje počasti stradalim i preživjelim logorašima. Nakon komemoracije, predstavnici državnog vrha te predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista, Srpskog narodnog vijeća i romske manjine položili su vijence ispred spomenika Bogdana Bogdanovića "Cvijet". foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Kolonom sjećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika “Cvijet” i polaganjem vijenaca, izaslanstva Hrvatskoga sabora, Vlade te nacionalnih manjina i antifašista u petak su odala počast žrtvama ustaškoga logora Jasenovac, na 77. obljetnicu proboja posljednjih zatvorenika.

VIDEO: SNV

FOTO: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ ua

Rano ujutro, 22. travnja 1945. godine posljednjih 600 zatvorenika krenulo je u proboj iz koncentracijskog logora u koji su ustaške vlasti zatvarale i u njemu ubijale ljude zbog njihove vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Sam proboj preživjelo je stotinjak logoraša.

Ustaški logor Jasenovac bio je najveći koncentracijski logor po broju zatočenika i stradalih na području NDH. Metode ubijanja logoraša uključivale su vješanja, ubojstva noževima, maljevima i sjekirama te vatrenim oružjem. Ubojstva su se izvršavala na raznim lokacijama unutar kompleksa Jasenovac i povezanih logora te u obližnjim selima.

Koncentracijski logor Jasenovac postojao je 1337 dana, a Javna ustanova spomen područje Jasenovac prikupila je imena i podatke za 83.145 ubijenih, među kojima je najviše bilo Srba (47.627), Roma (16.173) i Židova (13.116).

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom te premijer Andrej Plenković s izaslanstvom položili su vijence podno spomenika, a vijence i cvijeće položili su i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista predvođeni Franjom Habulinom i bivšim hrvatskim predsjednikom u dva mandata Stjepanom Mesićem, Srpskog narodnog vijeća predvođeni Miloradom Pupovcem, Saveza Roma u RH “Kali Sara” predvođeni Veljkom Kajtazijem, kao i župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak s načelnicom Jasenovca Marijom Mačković, ravnatelj Javne ustanove Spomen područje Jasenovac Ivo Pejaković te predstavnici preživjelih i članovi obitelji ubijenih logoraša.

Komemoraciji su nazočili i počast žrtvama logora odala i izaslanstva 26 veleposlanstava u Hrvatskoj, međi njima i izraelskog, stranačka izaslanstva (HDZ, Socijaldemokrati, HSS, Radnička fronta, Fokus, Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti) te izaslanstva institucija i nevladinih udruga.

Delegacija Srpskog narodnog vijeća predvođena predsjednikom Miloradom Pupovcem (foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ ua)

U sklopu komemoracije koja je održana pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, uz prigodni glazbeni program, čitani su ulomci iz svjedočanstva preživjelih zatočenika – Nikoline Šitin i Đorđa Miliše te predvođene molitve u ime pravoslavnih, katoličkih i islamskih vjernika.

Na obilježavanju nije bilo predstavnika židovske nacionalne manjine. Koordinacija židovskih općina najavila je da će u Jasenovcu biti idući tjedan, 28. travnja na Dan sjećanja na žrtve holokausta, a na današnjoj komemoraciji ne sudjeluju zbog nezadovoljstva jer vlast nije zabranila ustaško znakovlje.

Ovogodišnje obilježavanje održalo se u ozračju otvorenog sukoba između predsjednika države i premijera te u koloni nije bilo predsjednika Zorana Milanovića koji je počast žrtvama logora Jasenovca odao zasebno, položivši jutros podno spomenika ruže i kamenčiće.

Vijenac je jutros, također zasebno, podno spomenika položila i delegacija SDP-a predvođena predsjednikom stranke Peđom Grbinom, političke platforme “Možemo!” prevođene Sandrom Benčić i Uršom Raukar te Grada Zagreba, predvođene gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem. (Hina)

U ime Antifašističke lige, Zoran Pusić i Mišo Milun također su odvojeno, nakon službene komemoracije, položili cvijeće i odali počast žrtvama ustaškog terora.

FOTOGALERIJA:

Obilježavanje Dana proboja logoraša i komemoracija za žrtve logora Jasenovac, 22. 4. 2022.