U Dvoru na Uni je u subotu, 28. maja 2022. održan humanitarni košarkaški turnir pod nazivom „Basket za Baniju“. Općina Dvor, Akademsko udruženje srpske omladine Josif Runjanin i Srpski demokratki forum udružili su se u organizaciji velikog druženja i turnira.

PIŠE: Emil Čančar

Do podneva, kada je turnir započeo, pristizali su gosti i formirale se ekipe. Loše vrijeme nije pokvarilo atmosferu, a prisutni su bili ugodno iznenađeni odazivom mladih ljudi.

Organizatori ovog i budućih turnira  žele stvarati zdrave i smislene povode za druženje ljudi i promicanje zdravlja i fizičke aktivnosti. Sve aktivnosti vezane za Baniju služit će osiguravanju podrške za saniranje i obnavljanje zapuštenih sportskih terena i sportske infrastrukture te za podjelu sportske opreme djeci sa Banije kako bi im se uljepšali školski i sportski dani.

Tokom prve akcije Basket za Baniju osigurana su dva nova koša za igralište u Dvoru i paketi sportske opreme za 50-ero djece, mahom s područja Banije. Plan je akciju provoditi i u narednim godinama, ali na različitim banijskim lokacijama.

Osim obnove infrastrukture u određenim regijama, potrebna je i obnova društvenog, kulturnog i sportskog života, kao i događaji koji će ljude zbližavati i povezivati. Ideja Basketa za Baniju predstavlja upravo to.

Pobjednička ekipa Glina basketball (FOTO: SNV)

Akciju su sponzorirali Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru, Cedevita, KK Crvena Zvezda, Općine Negoslavci, Markušica, Borovo i Jagodnjak, Udruga Koga briga iz Rijeke, Udruženje žena Negoslavčanke, VSNM Općine Negoslavci, OŠ „Borovo“ i Lovačko društvo Vepar iz Velikog Poganca.

Pojedinci koji su pridonijeli organizaciji su Dejan Mihajlović, Ljuba Vrga, Nikola i Nada Bosanac, Đorđe Radinović, Veljko Katić i Nebojša Džombić.

 

Da sve protekne kako treba brinulo se dvadesetak vrijednih organizatora i volontera. Posebnu pohvalu zaslužuju Milka Šapić i Zoran Baćanoviću, koji su skuhali ručak za sve prisutne, Goran Vinčić, koji je vodio program i komentirao utakmicu te Tomi Beroviću, mladom sucu iz Šibenika, koji je sve utakmice sudio fer i korektno.

Pomoć u organizaciji pružili su i osnovna škola u Dvoru i tamošnji nogometni klub te  općina Dvor, na čelu sa Nikolom Arbutinom.

 

Kako je to izgledalo pogledajte u fotogaleriji:

“Basket za Baniju” u Dvoru na Uni, 28. maja 2022.