Veleposlanstvo Republike Srbije u Hrvatskoj 28. januara 2021. na lokaciji poslovne zone Lekenik (kamp Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa) predalo je dva od ukupno 25 namještenih stambenih kontejnera u vrijednosti od 100 000 eura namijenjenih za privremeni smještaj stanovništvu Banije.

Kontejnere je svečano uručio Davor Trkulja, otpravnik poslova Ambasade Republike Srbije u društvu Zdenka Lučića, državnog tajnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Dejana Đorđevića, vojnog izaslanika Republike Srbije.

“Nakon ovog stresnog događaja, koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, ljudi u Srbiji su reagirali s velikim suosjećanjem i empatijom prema onome što se desilo pa je Vlada Republike Srbije, na prijedlog predsjednika, među prvima donijela odluku da donira milijun eura Hrvatskoj, kako bi se ljudima  pružila prva pomoć”, rekao je Trkulja.
S akcijama, kaže Trkulja, nastavljaju, a zahvalio je Metropoliji zagrebačko-ljubljanskoj kao i Srpskom narodnom vijeću koji su pomogli. “Pozivam sve ljude dobre volje da učine sve što je u njihovoj moći da pomognu stradalom narodu”, pozvao je Davor Trkulja.

U ime akcije “Banija je naša kuća” na primopredaji kontejnera sudjelovale su Dragana Jeckov, zamjenica predsjednika SNV-a i saborska zastupnica SDSS-a te saborska zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga.

Važnu donaciju Veleposlanstva Srbije čine kontejneri koji su opremljeni sanitarnim čvorom i kuhinjom, a bit će raspoređeni obiteljima prema listama koje humanitarna akcija “Banija je naša kuća” usklađuje s potrebama stanovništva na terenu putem svojih aktivista i aktivistkinja, u dogovoru sa Stožerom civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa.