Foto: Dragan Markovina

Svih 700 spomen-ploča s imenima poginulih mostarskih antifašista uništeno je noćas u nezapamćenom nasilju nad spomenikom prve kategorije.

PIŠE: A. Kožul

Tokom protekle noći do kraja je uništeno Partizansko spomen-groblje u Mostaru. Nepoznati počinitelji razbili u sitne komade gotovo svih 700 spomen-ploča na kojima su ispisana imena poginulih antifašista, pripadnika Narodno oslobodilačkog pokreta (NOP). Ovaj nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine prve kategorije, remek-djelo arhitekta Bogdana Bogdanovića iz 1965. godine, na konstantnom je udaru vandala, no ovolika razina nasilja nad ovim spomenikom u povijesti nikad nije zabilježena.

Ovaj incident osudio je tamošnji gradonačelnik Mario Kordić (HDZ), nazivajući ga surovim vandalizmom. S druge strane, iz mostarskog Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) napominju da su još prije četiri mjeseca zatražili sastanak s gradonačelnikom Kordićem o zaštiti nacionalnog spomenika, ali da on nikada nije našao vremena za susret s njima.

Foto: Dragan Markovina

Povjesničar Dragan Markovina, inače rodom iz Mostara, oglasio se na društvenim mrežama povodom incidenta rekavši da “čak ni usred rata lokalni fašisti i njihovi nalogodavci nisu ovako temeljito devastirali Partizansko groblje kao danas.”

“Pisali bi uvredljive grafite, razbili nekoliko ploča, ali ovako sustavno razbijanje svake od preko 700 spomen-ploča poginuloj mostarskoj omladini se još nije dogodilo”, naveo je Markovina. Naglasio je da se ovakvo nasilje dešava u trenutku u kojem gradonačelnik odbija primiti Savez antifašista na razgovor. Kazao je da ova situacija “zahtijeva ozbiljne demonstracije, i to što prije.”

Foto: Dragan Markovina

U izjavi za Klix.ba Markovina je rekao da su se Grad Mostar, gradonačelnik i predsjedavajući Gradskog vijeća nakon izbora oglušili na apele Saveza antifašista i drugih ljudi da se tamo uspostavi redarska služba koja inače postoji 200 metara dalje u gradskom parku. Naveo je da gradski park ima kontinuiranu zaštitu dok nacionalni spomenik kulture nema ništa, a stalno je na meti vandala. To smatra političkom odlukom.