U noći s petka na subotu 27. 11. 2021. godine nepoznati počinitelji su uništili zastavu srpske zajednice u Republici Hrvatskoj. Na zgradi Vijeća srpske nacionalne manjine grada Varaždina nalazile su se tri zastave: državna zastava RH, zastava Grada Varaždina i zastava srpske zajednice. Uništena je samo zastava srpske zajednice.

Kako su informirali iz varaždinskog vijeća “od 15 .9. 2013. godine do 10. 7. 2020. godine na zgradi Vijeća ždvojezične natpisne ploče uništene su četiri puta (sve se nalaze u prostoru Vijeća). Počinitelji su blago osuđeni po članku 235 KZ otuđenja tuđe stvari. Ove 2021. godine zločinački i mrzilački počinitelji su se okomili na uništenje simbola srpske zajednice u RH. Ovo nisu izolirani slučajevi, šalje se kontinuirano poruka da „rpska zajednica u gradu Varaždinu nije naša”.

Vijeće naglašava da prethodni gradonačelnici nisu izašli pred kamere i javno osudili ovaj čin mržnje koje se događa u gradu “tolerancije i ugodnog suživota nacionalnih manjina”. Policija je obavila očevid, a Vijeće srpske nacionalne manjine grada Varaždina traži da se o svemu očituje i gradonačelnik i to na način da osudi ovaj čin mržnje, što su propustili učiniti njegovi prethodnici.

Vijeće srpske nacionalne manjine grada Varaždina je, uz gradonačelnika, o svemu informiralo i predsjednika Savjeta za nacionalne manjine RH,  Aleksandra Tolnauera.