Strahote potresa sve nas više zbližavaju i osnažuju solidarnost među ljudima i tako nadvladavaju podjele, izjavio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac na skupu solidarnosti podrške stanovništvu Banije pogođenom potresom.

Skup je u isto vrijeme održan u utorak, 12. januara, na zagrebačkom Jezuitskom trgu kod spomenika “Ribar”, kipara Simeona Roksandića i na beogradskom Kalemegdanu kod iste Roksandićeve skulpture postavljene u glavnom gradu Srbije.

– Razlog zbog kojeg smo se okupili kod skulpture ribara koji se bori s vodenom zmijom je činjenica da je autor skulpture Simeon Roksandić. Kako smo pratili posljedice potresa i kad su Majske Poljane došle u prvi plan, podsjetili smo se da su iz toga sela kod Gline porijeklom Simeon Roksandić, matematičari Đuro Svetozar Kurepa, predstavnici avangardnog pjesništva braća Ljubomir i Branislav Micić, kao i drugi značajni ljudi – rekao je Pupovac.

– Geste solidarnosti koje dolaze iz Srbije imaju značajnu poveznicu s Majskim Poljanama kao mjestom najvećeg stradanja, a to je kipar Simeon Roksandić i njegovo djelo ribara. Privredna komora Srbije, Hrvatska gospodarska komora, dvije ambasade i mi okupili smo se i obilježili činjenicu da će PKS donirati 50.000 eura, da je Grad Beograd Mitropoliji zagrebačko ljubljanskoj donirao prvih 100.000 eura za kontejnere i da će tih donacija iz Beograda biti još, te da je Vlada Srbije donirala milijun eura. Proces pomoći solidarnog doprinosa smanjivanju stradanja i što je moguće bržeg oporavka ići će i dalje i ogledat će se u donacijama građevinskog materijala. Uskoro će stići tri šlepera materijala za gradnju iz Pazove, dolazi i iz Kikinde, kao i 1.000 pari gumenih čizama iz Pirota. Ovo je bila prilika da obilježimo činjenicu da su nakon ratnih strahota koje su nas podijelile, došle strahote potresa koje nas zbližavaju i dobivaju na snazi te kojima trebamo dati priliku jer potiču solidarnost umjesto podjela – kazao je Pupovac.

Pomoć dijelimo svima, bez obzira na nacionalnost

Odgovarajući na novinarska pitanja, naglasio je da se pomoć dijeli svima kojima je potrebna.

– Šleperi s građevinskim materijalom doniranim iz različitih dijelova Hrvatske dostupni su svima, kad dođu naručene čizme, bit će podijeljene svima. Donirali smo pomoć sugrađanima islamske vjere – Merhametu smo za potrebe obnove kuhinje donirali vlastita sredstva, romskoj zajednici u Sisku, Capraškim Poljanama i nekim drugim mjestima solidarno pomažemo u sociopsihološkoj pomoći, kao i u dostavi hrane i higijenskim potrepštinama. Isto ćemo nastaviti raditi s kontejnerima i svim drugim oblicima pomoći. Kao što srpska zajednica dobiva pomoć od Vlade, tako i mi trebamo dijeliti s našim sugrađanima drugih nacionalnosti – istaknuo je Pupovac.

Osvrnuo se i na osjetljivo spominjanje nacionalnosti poginulih.

– Bio je interes da se u odgovorima na pitanja novinara Tanjuga izbjegnu dezinformacije kako stradavaju samo Srbi ili dezinformacije kako se tretiraju Srbi u Hrvatskoj. Nama nije interes da se dijeli, nama je interes da budemo solidarni, a isto tako nam je veoma važno i značajno da godine diskriminacije, kojima su Srbi na području Banije bili izloženi u procesu obnove, razvoja ili zapošljavanja, budu iza nas i da to prevladamo zajedničkim naporima i stvaranju nove politike obnove i razvoja na području Banije – naglasio je.

Podržao je prijedloge istrage o lošoj obnovi kuća nakon rata 90-ih.

– Znam iz ranijeg iskustva, pa i svog, kako su se gradile kuće, ali ni u ovome ne smije biti generalizacije i pristupa koji će imati karakter hajke. Treba utvrditi tko su bili izvođači jer se često događa da jedan izvođač dobije ugovor, a obnovu izvodi treći podizvođač, pa se novac trošio na tri ruke dok ne bi došao do konačnog izvođača. Istinu ćemo teško utvrditi mi zastupnici. To je posao za istražne organe koji mogu ući u te dokumente, rekao je i naglasio da će Klub zastupnika SDSS-a razmotriti obje opcije.

“Knežija nikad neće biti Kneževina”

Jedno od novinarskih pitanja odnosilo se na nametnutu distinkciju među nazivima Banija i Banovina te istup HDZ-ovke Dubravke Šuice koja je, prema pisanju medija, na sastanku predsjedništva HDZ-a napala sve koji koriste izraz Banija.

– Na to se ne bih osvrtao u ovom tragičnim momentima. Čuo sam da je osvanuo grafit “Knežija nikad neće biti Kneževina” čime je netko odgovorio onima koje muči priča oko toga Banija ili Banovina. Ima mjesta i za jedno i za drugo. Slušajte ljude koji o tome mogu nešto reći, koji su lišeni predrasuda u jezičnoj sferi i koje ne muči jezični nacionalizam i koji u ovim okolnostima ne etiketiraju ljude po tome koju će riječ iskoristiti – kazao je Pupovac i ocijenio da je Šuica tim istupom nanijela štetu sebi i svojoj stranci, a da je takvih iskaza bilo i ranije.

– Što se tiče mojeg osjećaja prema tom pitanju, govorim jezikom koji smatram da je primjeren i dobar i riječima koje pažljivo biram, što činim i u ovom slučaju. Riječ Banija ima dugu upotrebu u našem jeziku, i nije nikog smetala niti ju je netko nametao. Hoće li snimka iz 1991. “Banijska praskozorja” biti preimenovana jer se netko naknadno sjetio da Banija mora biti prozvana Banovinom? Ostavimo se tog posla jer to pokazuje, ne naše prednosti, nego slabosti i vratimo se onom što je naš posao ovog trenutka – što je prije moguće smjestiti sve ljude u sigurno i toplo, a nakon toga razviti programe obnove i razvoja, pružiti punu zdravstvenu zaštitu i psihosocijalnu pomoć, kao i spriječiti da različite lihvarske i gotovo ratnoprofiterske osobe idu okolo i kupuju budzašto stoku seljaka koji je ne mogu zbrinuti zbog posljedica potresa – objasnio je.

Od medija ne treba praviti neprijatelje

Na pitanje o odnosima vlade i medija rekao je da od medija ne treba praviti neprijatelje, nego maksimalno surađivati. Mediji s jedne i Vlada s druge strane trebaju znati što je područje čije odgovornosti. Mediji ne mogu upravljati državom niti Vlada može upravljati medijima, naglasio je.

– U vrijeme kaosa i povišenih raspoloženja treba jako paziti kako da se kaos ne produbljuje, a informacije ne pretvaraju u dezinformacije i kako da se ne otežava onima kojima je posao da smanje kaos i rizik od širenja dezinformacija. Tu je odgovornost medija, a odgovornost Vlade je da brzo i organizirano djeluje i tako smanji mogućnost širenja nepovjerenja prema njoj – podvukao je u odgovoru.

Mjesto koje povezuje

– Danas na simboličan način pokazujemo međusobnu solidarnost, rekao je potpredsjednik HGK za Europsku uniju i međunarodne odnose Ivan Barbarić, zahvalivši PKS-u na donaciji uručenoj u Beogradu.

– Otkako nas je zadesila tragična situacija vezana uz potres, mi smo u bliskoj komunikaciji s PKS-om i svim gospodarskim komorama u okruženju. Zahvalio bih na njihovoj promptnoj reakciji i konstantnoj podršci u bilo kom vidu pomoći, pogotovo u danima pred nama. Svjedoci smo da se dosta tvrtki iz zemalja okruženja aktiviralo preko svojih komora i udruženja. Ovo je mjesto zajedništva jer se ovaj kip, odliven prije nekih 115 godina, nalazi i na Jezuitskom trgu i na Kalemegdanu, pa je ovo simbolično mjesto koje povezuje naše dvije države – rekao je Barbarić.

Skupu su prisustvovale i zamjenice predsjednika SNV-a Aneta Vladimirov i Dragana Jeckov, kao i otpravnik poslova ambasade Srbije Davor Trkulja.

U isto vrijeme održan je i skup na beogradskom Kalemegdanu, na kojem je predsjednik PKS-a Marko Čadež uručio ambasadoru Hrvatske u Beogradu Hidajetu Bišćeviću odluku o donaciji od 50.000 eura stanovnicima Banije pogođenim potresom.

Nenad Jovanović

Tekst je pod naslovom “U Zagrebu i Beogradu u isto vrijeme održan skup solidarnosti sa stradalima” originalno objavljen na portalu Novosti 12. 1. 2021.

***

U nastavku pročitajte i izvještaj iz Beograda, objavljen na portalu Javni servis 

Privredna komora Srbije (PKS) donirala je danas 50.000 evra stanovništvu području Hrvatske pogođenog zemljotresom krajem prošle godine. Otpravnica poslova Ambasade Hrvatske u Beogradu Maja Bogdan, zahvalila je PKS-u i svim srpskim privrednicima na donaciji i solidarnosti u teškim momentima.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je, uručujući donaciju, da je PKS reagovala odmah nakon prvih velikih i jakih zemljotresa, posle odluke Vlade Srbije da donira sredstva od milion evra.

“Pozivam sve privrednike da doniraju ono što je neophodno na terenu, a 50.000 koje će donirati PKS će biti potrošeni na ono što je najpotrebnije, a to su privremeni smeštaji”, istakao je Čadež.

Prema njegovim rečima, privrede Srbije i Hrvatske su izuzetno povezane, preko proizvodnje, radnih mesta, lanaca dobavljača, te je stoga veliki interes srpske privrede da pomogne prijateljima u nevolji.

On je dodao i da pomoć spremaju velike kompanije iz Srbije.

Direktor Srpskog filantropskog foruma (SFF) Veran Matić kazao je da ovaj skup predstavlja solidarnost sa građanima koji su postradali, ali i poziv da se pomogne onima kojima je to potrebno.

“Ovde smo ispred skulpture ‘Zlosrećni ribar’ Simeona Roksandića koji je rođen u Majskim Poljanama, a koje su najviše postradale u zemljotresu. Kopija ovakvog spomenika se nalazi na Jezuitskom trgu u Zagrebu, a tamo se održava sličan skup”, naveo je Matić.

On je dodao i da su SFF i Fond B92 već pokrenuli akcije solidarnosti, kao i niz drugih kompanija, istakavši da su najvažnijim donacijama opremljeni kontejneri za privremeni smeštaj, šporeti na drva, šatori.

“Često ovih dana čujem upitanost zašto samo u vremenima kada nam se dogode katastrofe, nepogode, pokazujemo humano, solidarno ljudsko lice, kao kada su spasioci iz Hrvatske među prvima stigli u poplavljen Obrenovac, ili sada kada se kao susedi solidarišemo sa postradalima u Hrvatskoj. Znam da ima puno onih koji su solidarni i humani i kada nema nesreća koje bi spajale. Nalazimo se ispred skulpture „Zlosrećni ribar“ Simeona Roksandića na Kalemegdanu, dok se ista ovakva nalazi u Zagrebu na Jezuitskom trgu.

Ovaj poznati vajar autor je i čuvene skulpture ‘Dečak sa razbijenim krčagom’ na Čukur česmi. Roksandić je rođen u Majskim Poljanama, mestu koje je najviše stradalo u ovom zemljotresu, u kojem je život izgubilo pet meštana. Pored Roksandića, samo Majske poljane dale su nam poznate naučnike i profesore Univerziteta u Beogradu i Zagrebu, Đuru i Svetozara Kurepu, partizanskog komandanta Stanka Bjelajca, osnivača Zenitizma Branislava Micića, poznatijeg kao Branko Ve Poljanski.

Ispred kalemegdanskog skulpturnog blizanca u Zagrebu simbolično su sada predstavnici Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, Aneta Vladimirov, Dragana Jeckov, potpredsednik Hrvatske gospodarske komore sa kojima svakodnevno sarađujemo kako bismo bili sigurni šta je najpotrebnije ugroženom stanovništvu i kako bi na najbrži način dostavili pomoć. I dalje su neophodni kontejneri, odnosno montažni objekti za privremeni boravak, sa neophodnom sanitarnom i kuhinjskom opremom, građevinski materijal, šporeti na drva, sredstva za higijenu, hrana. I zbog toga pozivam prvenstveno sve kompanije da nam se pridruže u solidarnosti”, kazao je Matić.

Prve donacije vlade Republike Srbije od milion eura, MK grupe od pola miliona kuna, Elixir grupe 30.000 evra, samo su delimično ublažile nesreću sa kojom se suočava stanovništvo Petrinje, Gline, Siska i okoline. Može se donirati preko Srpskog filantropskog foruma i Fonda B92, Srpskog narodnog vijeća, Ambasade Republike Hrvatske, individualnim uplatama preko sajta donacije.rs, solidarna.hr… ali i kupovinom umetničkih dela u akciji Umetnici Srbije za Sisak, Peterinju, Glinu kroz aukcije u organizaciji magazina Diplomacy & Commerce.

I sam sam kupio jedan rad ambasadora Hide Biščevića, koji je poklonio nekoliko sopstvenih slika uz dela Dragana Stojkova, Biljane Cincarević, Cileta Marinkovića, Nebojše Babića, Brajana Rašića i drugih, piše Matić.

Donacija Privredne komore Srbije od 50.000 evra biće veoma efikasno iskorišćena i predvodi donacije koje su već najavljene od kompanija Delta, Imlek, Pionir, Bambi itd…

Pored ovih urgentnih potreba, sledi obnova kuća i drugih objekata i to je novi prostor za solidarnost i saradnju, prvenstveno na nivou dogovora dve vlade, a potom i kroz podsticaje za građevinske kompanije da uzmu aktivno učešće u trajnom rešavanju izgradnje kuća i stanova kroz građevinski materijal, operativu i ljudske resurse.