Ono što zločin u Jošanu čini dodatno strašnim je struktura žrtava. Većina stradalih bili su žene, djeca i starci, oni koji se nisu mogli braniti od krvavog ustaškog pira, kazao je povjesničar Milan Radanović na 80. godišnjici zločina nad mještanima Jošana u Lici

PIŠE: Anja Kožul / Novosti

“Događaj koji danas komemoriramo predstavlja najmasovnije stradanje civilnog stanovništva na području Udbine. U jednom danu, 28. septembra 1942. u Jošanu, ustaše iz Udbine su ubili, prema različitim podacima, preko 200 civila. Sigurno je da je ovo najtragičniji datum u istoriji ovog sela i šireg područja”, kazao je istoričar Milan Radanović iz Arhiva Srba na obilježavanju 80. godišnjice ustaškog zločina počinjenog nad mještanima sela Jošan u Lici.

Na komemoraciji, koju su organizirali Srpsko narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine Ličko-senjske županije, Radanović je podsjetio da ovaj zločin nije prvi koji se dogodio u Jošanu u Drugom svjetskom ratu.

Već u proljeće 1941. dio mještana je pobijen u Udbini. Također, kazao je Radanović, talijanski okupator je u martu 1942. pobio 30 mještana i tada je zapaljeno cijelo selo.

“Jedino je crkva bila pošteđena. Ustaše koji su ubijali u selu nisu ni crkvu poštedjeli. Ono što ovaj zločin čini dodatno strašnim je struktura žrtava. Većina stradalih bili su žene, djeca i starci, oni koji se nisu mogli braniti. Poznato je da se Druga lička proleterska udarna brigada, koja je držala u opsadi ustaško uporište u Udbini, povukla zato što je bila potrebnija na drugom dijelu ratišta. Ustaše su to iskoristili. Upali su neočekivano u selo i započeli su krvavi pir”, objasnio je Radanović razvoj događaja.

SDSS-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov naglasila je da se divi hrabrosti domaćih ljuda koji su se okupili na komemoraciji, kao i svima onima koji su početkom 1940-ih ustali protiv fašističkog terora. Jednako tako, svatko od nas, kazala je, treba da se bori protiv revizionizma koji pokazuje svoju zmijsku glavu.

Dožupan Ličko-senjske županije Milan Uzelac iznio je podatke o zločinima ustaša nad mještanima seoskih naselja u Lici. U Jošanu je za vrijeme trajanja Drugog svjetskog rata, prije konačnog oslobođenja, stradalo 437 ljudi, u Buniću 289, u Visuću 242, u Mekinjaru 188 i u Komiću 168.

“Jošan je, uz Divoselo i Ličko Petrovo Selo, mjesto s najviše stradalih stanovnika u Drugom svjetskom ratu na području Like. Ukupan broj žrtava na području Udbine iznosio je 2500: polovina su žrtve fašističkog terora, a drugu polovinu čine pali borci i umrli od tifusa”, kazao je Uzelac.

Najavio je da će uskoro krenuti obnova Spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora u Jošanu, autora Dušana Džamonje, koji je postavljen 1988., a miniran 1995. Riječ je o manje poznatom remek-djelu jednog od najpoznatijih jugoslavenskih kipara iz druge polovice 20. vijeka.

Prema zadnjem popisu stanovništva, Jošane imaju samo 38 stanovnika. Uoči Drugog svjetskog rata u ovom selu je živjelo 1400 ljudi, dok je na prvom poslijeratnom popisu iz 1948. zabilježeno blizu 700 stanovnika. Pred posljednji rat, 1991., Jošan je brojio 227 mještana. Kako je naglasio Radanović, ove brojke dovoljno govore o tužnoj istoriji Jošana; ne samo o masovnom stradanju, već i o depopulaciji te posljedicama posljednjeg rata.

FOTOGALERIJA:

80. godišnjica ustaškog zločina počinjenog nad mještanima sela Jošani 1942. godine.