Tomislav Duić i Emilio Bungur na suđenju (FOTO: Ivo Čagalj / PIXSELL)

Zapovjedniku vojnog zatvora u splitskoj Lori Tomislavu Duiću Županijski sud izrekao je nepravomoćnu kaznu od 8,6 godina za ratni zločin zlostavljanja srpskih vojnika, dok je čuvar Emilio Bunguru dobio 4 godine i 10 mjeseci zatvora

Piše: Goran BorkovićNovosti

Zbog ratnog zločina nad civilima u Lori, počinjenog još početkom rata, u srijedu su na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno osuđeni bivši zapovjednik Tomislav Duić na osam godina i šest mjeseci i čuvar Emilio Bungur na četiri godine i deset mjeseci zatvora, prenosi agencija Hina.

Obojica su tijekom dokaznog postupka negirala kazneno djelo za koje ih se teretilo, a sucu Vladimiru Živaljiću su izjavili da se ne osjećaju krivim. Njihovi branitelji Hrvoje Alajbeg i Vinko Burazer u završnim govorima tražili su oslobađajuće presude za Duića i Bungura.

U postupku Lora 1 obojica su bili pravomoćno osuđeni za ratni zločin nad civilima pa je Duić dobio osam godina zatvora, a Bungur šest godina. Suđenje za Loru 1 je bilo ponovljeno, a potom je na traženje pojedinih optuženika spojeno u jedan predmet s Lorom 2.

Krajem siječnja 2017. ta su dva predmeta razdvojena. Duiću i Bunguru se sada sudilo u obnovljenom postupku jer su oboje u vrijeme suđenja bili u bijegu, a 2015. godine su tražili obnovu postupka.

Podsjetimo da je Duić uhapšen 2016. godine nakon što je 15 godina proveo u bijegu od hrvatskog pravosuđa. Uhapšen je ispred svog stana u Jeretovoj ulici u Splitu pa se u javnosti postavilo pitanje da li je osuđenik za ratne zločine bio cijelo vrijeme ispred nosa policiji. Duića se teretilo za zlostavljanje zarobljenih pripadnika srpske vojske, od kojih su Bojan Vesović, Dušan Jelić i Vlade Savić ubijeni. Njihova su tijela nakon rata ekshumirana na području Livna. Među dokazima su i zapisi s ispitivanja 30-ak svjedoka u Srbiji, Crnoj Gori i BiH.

U bijegu je bio i Bungur koji je uhapšen godinu ranije u Žaboriću. Svojevremeno je napravio pravi spektakl kad je održao tiskovnu konferenciju ispred zatvora. Dok je patrola stigla, Bungur je dao izjavu novinarima i nestao.

Iz Documente su prikupili kako su pripadnici 72. bojne Vojne policije HV-a, Tomislav Duić, zapovjednik Vojnog zatvora Lora, Tonči Vrkić, Anđelko Botić, Emilijo Bungur i Ante Gudić te Miljenko BajićJosip Bikić i Davor Banić, u sudskom predmetu “Lora 1”, osuđeni jer je Sud na temelju izvedenih dokaza nedvojbeno utvrdio da su u razdoblju od ožujka do rujna 1992. u Vojno-istražnom centru “Lora” u Splitu, bez ikakvog pravnog osnova, držali veći broj zatočenih civilnih osoba, uglavnom srpske nacionalnosti, vrijeđajući njihovo ljudsko dostojanstvo, ponižavajući ih, fizički i psihički zlostavljajući ih, te su ih pri tom mučili i tjelesno kažnjavali – sve do usmrćenja nekih od njih Gojka Bulovića i Nenada Kneževića.