Obilazeći nevremenom poharane dijelove općine Stari Jankovci, Sremske Laze i Orolik, Milorad Pupovac i Dragana Jeckov iz SDSS-a istaknuli su važnost podjele građevinskog materijala, kao i solidarnost među stanovnicima, bez obzira na razlike u nacionalnosti

Piše: NOVOSTI

U razornom nevremenu poharane dijelove općine Stari Jankovci, Sremske Laze i Orolik, u petak su obišli Milorad Pupovac i Dragana Jeckov u još jednoj solidarnoj akciji Srpskog narodnog vijeća i SDSS-a tokom koje je oštećenima osigurana pomoć u vidu građevinskog materijala i izvođača radova. U obilasku nastradalih domaćinstava sudjelovali su i općinski načelnici Borova, Erduta, Jagodnjaka, Markušice, Negoslavaca, Trpinje i Šodolovaca.

Paroh Sremskih Laza Srđan Trajković i aktivisti Akademskog udruženja srpske omladine “Josif Runjanin” posebno su se istaknuli u pomoći nastradalom stanovništvu, organizirajući volontere i pomoć ugroženim domaćinstvima.

– Iznimno smo zadovoljni solidarnošću koju su mještani Starih Jankovaca međusobno pokazali, neovisno o njihovoj etničkoj i vjerskoj pripadnosti, u obavljanju najnužnijih poslova otklanjanja drveća, osiguravanju građevinskog materijala i saniranju krovova. Htio bih izraziti zahvalnost i lokalnim tvrtkama i zadrugama koje su se također stavile u funkciju ispomoći, kao i navedenim organizacijama i općinama koje su do sada zajedno osigurale 15.000 crjepova za ovo područje – rekao je Pupovac u Sremskim Lazama.

Prema njegovim riječima, još je potrebno osigurati dodatni građevinski materijal, vozilo kojim bi se on distribuirao po naseljima, volontere kao i stručne osobe koje mogu obavljati krovopokrivačke radove. Ono što je Vlada učinila osiguravanjem prvih interventnih sredstava u iznosu od 40 milijuna eura, dodao je, iznimno je značajno, a uvjeren je da će Vlada uložiti i više.

Zastupnici SDSS-a u obilasku stradalih: Pomoć je stigla, ali nije dovoljna

– Ovo jeste iskustvo u kojem se pokazuje da su neki spremniji za izvanredne okolnosti, neki su manje spremni, ali je vidljiva i solidarnost koja prelazi sve granice. Posebno bih istakao oca Srđana i volontere koji obilaze sva dvorišta, ljude koji su pripadnici srpske kao i hrvatske nacionalnosti među kojima su i branitelji. I s druge strane ljudi hrvatske nacionalnosti pomažu pravoslavnom svećeniku koji odlazi kod svojih vjernika tako da je, makar s te strane, veoma pozitivna slika – kazao je Pupovac i istaknuo kako će država trebati napraviti analizu i vidjeti “što se treba otkloniti kao slabost i unaprijediti za svaki budući slučaj kao što je ovaj”.

Saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov rekla je da je današnja akcija nastala nakon što je zajedno s Anjom Šimpragom, potpredsjednicom Vlade RH, tokom prošlog utorka obišla postradala područja i dobila konkretne podatke čega najviše nedostaje na terenu.

– Odmah smo se organizovali u okviru manjinskih veća koja deluju na ovom području i stranačkih organizacija SDSS-a. Pokazali smo humanost na delu, ali još nedostaje radnika. Naime, ovde su mahom prisutna staračka domaćinstva koja su i dalje prepuštena sama sebi. Važno je tim ljudima pomoći, raskrčiti njihova dvorišta i popraviti krovove. Sigurno je da će saniranje štete biti dugotrajan proces za koji svi skupa moramo imati strpljenja i do kraja ga izgurati – rekla je Jeckov i dodala da će organizacije srpske zajednice na području istoka Hrvatske i dalje biti na raspolaganju ljudima ovoga kraja. Naime, nova kiša očekuje se već u nedjelju navečer – rekla je zastupnica SDSS-a.

Pupovac i Jeckov obišli su obitelj Ratka Nonkovića iz Sremskih Laza, koja je u olujnom nevremenu ostala bez krova i nasada voćnjaka.

– Već dugo vodim borbu s karcinomom pluća i dijabetesom, a sada nas je i ovo strefilo. Onda možete misliti kako sve to proživljavam. Sada kada vidim ljude koji su se skupili da to poprave, lakše je, osjećam se zdravije – rekao je 72-godišnji Nonković koji je izrazio zahvalnost na pristigloj pomoći.

Istok Slavonije poharalo je veliko nevrijeme čije će se posljedice otklanjati danima

Pred okupljenim novinarima se prisjetio početka nevremena, momenta kada je sjedio ispred kuće.

– To je zvučalo kao da je avion naišao. Takvo nešto nikad nisam doživio, ma ni slično tome, a mislim da nisu ni stariji od mene. To je protutnjalo. Kaže mi žena da bježim u kuću, sklonim se unutra, a tamo izbilo prozor. Zamislite koja je to moć i snaga. Pa je stabla jabuka počupalo i razbacalo ih okolo. Ali najvažnije je da su nam žive glave, a za dalje ćemo se nekako snaći – objasnio je Ratko Nonković.

Nakon Sremskih Laza akcija SNV-a i SDSS-a nastavljena je Oroliku, gdje se nalazi kuća bez krova i uništeni voćnjak Ljiljane Lalošević.

– To je bilo strašno, toliko da mi je to teško opisati. Ali bilo je i gorih dana, već ćemo nekako sve to popraviti – rekla je Lalošević.