Spomenik je srušen tijekom rata u Hrvatskoj 1992. godine, iz devetog pokušaja. Rekonstrukcija je – senzacija

PIŠE: Pavica Knezović Belan, Jutarnji list

Ambiciozan projekt “Tišina koja je srušila spomenik” – virtualna rekonstrukcija srušenog Spomenika pobjede revolucije naroda Slavonije u Kamenskoj velikog modernističkog kipara Vojina Bakića, iza kojeg stoji vizualni umjetnik Sandro Đukić sa skupinom suradnika, a u produkciji Srpskog narodnog vijeća, početkom ovog tjedna predstavljen je u Beču. Kada je virtualno obnovljen spomenik pokazan u rujnu prošle godine na originalnoj lokaciji, izazvao je pravu senzaciju. Takav ambiciozan rad još nije viđen na ovim prostorima. Na lokaciji u Kamenskoj sagrađena je velika skela na kojoj se nalazio 20-metarski ekran i na koji je projiciran trodimenzionalni konstrukt virtualnog spomenika.

Bakićev spomenik dobio je i svoj digitalni avatar napravljen uz pomoć tehnologije proširene realnosti (AR – Augmented Reality). Pa tako i oni koji nisu bili na događaju u Kamenskoj uz pomoć QR kodova – napravljeno je oblikovanje spomenika u 3D softverima – i uz pomoć telefona, odnosno digitalne tehnologije mogu promatrati spomenik.

image
Izložba Sandra Đukića u Beču: Viktor Zahtila

Nakon događaja na lokaciji projekt je prošle jeseni predstavljen izložbom u Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta u Zagrebu, a sada, krajem travnja, u Galeriji Michaele Stock u Beču. Riječ je o lijepoj galeriji u širem centru grada, a Michaela Stock je galeristica koja često surađuje s umjetnicima iz Hrvatske. Na ovoj ne pretjerano velikoj, ali koherentnoj i jasno postavljenoj izložbi na dobar je način predstavljen cijeli projekt. Uz digitalne grafike virtualnog spomenika, u jednoj prostoriji može se vidjeti projekcija sa samog događaja u Kamenskoj, na televizijskim ekranima vrti se dokumentarac koji je zabilježio samo nastajanje ovog ambicioznog rada, a postavljen je i QR kod – koji je posebno izazvao interes onih koji su došli u galeriju – pomoću kojeg je pred očima posjetitelja i gledajući kroz ekran pametnog telefona – prolistao prekrasan Bakićev apstraktni spomenik. Na jednom postamentu je i komadić originalnog spomenika, rijetko sačuvan komad rostfraja od kojeg je bio napravljen spomenik sagrađen na brdu Blažuj u Kamenskoj 1968. godine. Gradnja spomenika koji je bio visok poput 11. kata nebodera bio je veliki inženjerski pothvat, a napravljen je od 80 tona nehrđajućeg čelika pristigloga iz Švedske i Sovjetskog Saveza. Spomenik je srušen tijekom rata u Hrvatskoj 1992. godine sustavnim miniranjem iz devetog pokušaja.

image
Izložba Sandra Đukića u Beču: Viktor Zahtila

Više informacija o projektu na poveznici.

Dašak atmosfere sa izložbe kroz kameru Vida TV.