Učenici osnovnih škola u Hrvatskoj koji uče srpski jezik i ćirilicu po nekom od nastavnih modela (a, b ili c) ovih će dana dobiti prigodne sveske za učenje azbuke s motivima iz pjesama Grigora Viteza.

– SNV svake godine priprema tematski kalendar, a kako je ove godine posvećen poznatom autoru za djecu Grigoru Vitezu, odlučili smo pripremiti popratne sveske koje će biti podijeljene osnovnoškolcima koji uče srpski jezik i ćirilicu po nekom od modela nastave. Sveske su namijenjene učenju azbuke, pri čemu nam je važno revitalizirati pisana ćirilična slova, s obzirom da su ih danas pomalo zaboravile čak i starije generacije koje su učile ćirilicu, kaže Nina Čolović, voditeljica odjela za obrazovanje u SNV-u koju smo zatekli u pakiranju sveski.

– Napravili smo dvije verzije sveski, sa štampanim i pisanim slovima uz motive iz pjesama Grigora Viteza. Nadamo se da će djecu i nastavnike motivirati da ih koriste kao sastavni dio nastave i da će pobuditi interes za pismo koje može potaknuti kreativnost  i motoriku učenika i otvoriti im nove vidike, rekla je.

– Uz sveske koje će pokriti potrebe svih škola u kojima se srpski jezik uči po nekom od modela, tiskali smo i 1.000 komada viška da bismo ih mogli podijeliti roditeljima i djeci koji su zainteresirani za samostalno učenje ćirilice. U koordinaciji sa školama i našim učiteljima koji tamo rade, nastojimo pokriti sva područja, nadodaje Čolović.

Sveske se prvo otpremaju u istočnu Slavoniju, a onda kreću u ostale dijelove Hrvatske – Liku, sjevernu Dalmaciju, Kordun, Baniju … S obzirom na posljedice potresa, ako sveske ne bude moguće ostaviti u školama, one će biti kod učitelja koji će ih pravovremeno podijeliti učenicima.

Nenad Jovanović,
tjednik Novosti