U utorak, 12. decembra 2023., u Rijeci se održala tribina „USUSRET MJESTU SUSRETA“, u organizaciji Vijeće srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije i Srpskog narodnog vijeća SNV), na kojoj je predstavljen projekt budućeg srpskog kulturnog centra grada Rijeke, Primorsko – goranske i dijela Istarske županije, na riječkoj Rujevici.

Izvor: HINA

Na tribini su govorili: Milorad Pupovac i Boris Milošević, saborski zastupnici, Vladi Bralić, arhitekt i autor idejnog rješenja i Zoran Stanković, predsjednik Vijeće srpske nacionalne manjine Primorsko- goranske županije . Zgrada budućeg kulturnog centra srpske zajednice Rijeke je na korak od početka građevinskih radova, s obzirom na to da je ishodovana sva dokumentacija, uključujući građevinsku dozvolu, rekao je saborski zastupnik i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac tokom tribine.

Pupovac je na tribini u Rijeci, predstavljajući budući srpski kulturni centar, istaknuo da će ga srpskazajednica dijeliti s cijelim gradom, Primorsko-goranskom županijom, ali i okolnim županijama.
Naglasio je da je ovo prvo predstavljanje jednog od 40-ak projekata koje od 2018. Priprema SNV u Hrvatskoj. To su projekti u rasponu od malih seoskih domova do velikih centara poput onih u Zagrebu, Vukovaru, pa i ovog u Rijeci, rekao je Pupovac. Kulturni centar srpske zajednice Rijeka gradit će se na riječkoj Rujevici, uz prometnicu prema Viškovu, u neposrednoj blizini ranije uređenog Češkog doma. Autor projekta, arhitekt Vladi Bralić istaknuo je da je centar namijenjen afirmaciji nacionalnih kulturnih i društvenih potreba srpske zajednice, uz otvorenost svima ostalima.

Središnji element u zgradi je dvorana za oko 80 do 100 osoba, uz mogućnost proširenja na manju dvoranu uz nju. Tu je book-cafe, u kojem se namjerava smjestiti bogata biblioteka riječke srpske zajednice, rekao je Bralić. Na prizemnoj etaži, uz dvoranu, nalazit će se uredski prostori. Na prvom katu će biti veliki izložbeni prostor, a na najvišoj etaži prostori za smještaj, s 10 soba za jednu do tri osobe, s ukupno 30 kreveta. Taj dio je namijenjen studentima i gostima centra. U centru na Rujevici će biti i restoran. Na ravnom krovu postavit će se sunčani paneli, koji trebaju osiguravati 40 tisuća kilovatsati električne energije godišnje, naveo je Bralić.

Pupovac je naveo da je 50 posto potrebnog novca osigurano, a ostatak će se dobiti iduće godine. Gradnja centra se financira novcem iz Državnog proračuna, a vrijednost projekta je 5,2 milijuna eura, rekao je Pupovac. Riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je da se ova lokacija pronašla nakon godina traženja. S obzirom na to da je vrlo blizu Češkog doma i Slovačke kuće, to područje postaje svojevrsni centar multikulturalnosti, ustvrdio je.

Projekt centra je pozdravio i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, navevši da su Rijeka i PGŽ uvijek bili primjer suživota. Nikad se nije gledalo kojoj naciji netko pripada ili koje je vjere, naglasio je.