Sandro Lendler

Drage sunarodnjakinje i sunarodnjaci,
U srijedu, 17. aprila, u Republici Hrvatskoj održavaju se parlamentarni izbori. Na njima će birači izabrati novi saziv Hrvatskog sabora, koji će onda izabrati i novu Vladu. Kao i posljednjih dvadesetak godina, svi koji su u registru birača upisani kao Srpkinje ili Srbi na samom će biračkom mjestu odlučiti hoće li uzeti tzv. građanski, bijeli listić, ili manjinski, roza listić.
Položajem Srba u Hrvatskoj još uvijek ne možemo biti zadovoljni, bilo da se radi o stanju lokalnih zajednica u kojima u većoj mjeri žive Srbi, statusnim pitanjima s kojima se još uvijek bore mnogi povratnici ili političkom kulturom koja Srbe u Hrvatskoj tretira kao nepoželjne strance ili gore. Dio političke scene i dalje zahtjeva manju ili nikakvu zastupljenost Srba u Saboru kao preduvjet za ukidanje manjinskog obrazovanja, a onda i drugih elemenata kulturne autonomije.
Smatramo da je zbog toga važno da naše sunarodnjakinje i sunarodnjaci izraze svoju namjeru da sačuvaju svoj manjinski srpski identitet glasanjem u 12. izbornoj jedinici, tj. na roza listiću za srpsku nacionalnu manjinu. Takvim slobodnim izborom potvrđujemo želju da nas kao manjinsku zajednicu predstavljaju ljudi iz naše zajednice, zatim ostvarujemo prava u skladu sa zakonima RH i naposljetku učvršćujemo temelje naših prava i kulturne autonomije.
U srijedu birajmo slobodno i istaknimo ponosno naš nacionalni identitet!
Srpsko narodno vijeće (SNV) / Zajedničko veće opština (Zajedničko veće opština) / Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ ( Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” / Srpsko privredno društvo „Privrednik“ / Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj ( Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj ) / Srpski demokratski forum (Srpski demokratski forum)