Antifašistička liga RH i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta u četvrtak, 27. 1. 2022. organiziraju spomen šetnju u Zagrebu.

Na šetnju se polazi u 11 sati, iz Praške ulice u Zagrebu kod spomen ploče na mjestu srušene Sinagoge, gdje će nam se obratiti Sanja Zoričić Tabaković, predstavnica Koordinacije židovskih općina Republike Hrvatske. Nastavlja se prema nekadašnjem Hotelu Milinov, sada Hotelu Dubrovnik (sjećanje na obitelj Milinov koja je stradala u ustaškom koncentracijskom sustavu logora Gospić – Jadovno – Pag), i nakon toga pješke Jurišićevom i Martićevom do Tomašićeve, gdje je nekada živio spisatelj, prevoditelj i pravnik Hinko Gottlieb (deportiran u logor Kraljevicu i koncentracijski fašistički logor Kampor).

U 12:00 se stiže na Trg žrtava fašizma gdje će se održati kratak komemorativni program, uz obraćanje predsjednika Antifašističke lige, Zorana Pusića. Položit će se ruže i kamenčići, uz stihove Antuna Barca “Logorska molitva”.

“Naš holokaust su bila mjesta koncentracijskog logorskog sustava poput Koprivnice, Gospića, Paga, Jadovna, Jasenovca, Đakova, Siska, ali i mučionice zatvorskog sustava u Zagrebu i drugdje, te naposljetku i vrlo često mjesta neposrednog terora na kućnim pragovima nedužnih Židova, Srba i Roma” – Antifašistička liga RH.

***

Naslovna fotografija: Hotel Milinov, danas Hotel Dubrovnik, iz arhiva Muzeja grada Zagreba

Ugledni trgovac suknom Svetozar Milinov izgradio je na uglu Trga bana Jelačića i Gajeve ulice Hotel Milinov. Na tom je mjestu bila Kuća Hatz, u vlasništvu također ugledne trgovačke porodice. Nju Milinov kupuje, ruši i po projektu Dionisa Sunka i Rudolfa Jungmana gradi hotel koji je otvoren 1930. godine.
Hotel je imao 96 soba i 134 kreveta, dva restorana. U prizemlju je bila Milinovljeva trgovina. Na sjeverno pročelje zgrade je s Kuće Hatz prenesen kip zaštitnika trgovine rimskog boga Merkura, rad Antona Dominika Fernkorna.
Svetozar Milinov bio je prokurist trgovačke firme “Nikolić P.”, a nakon smrti vlasnika Petra Nikolića 1907. Milinov ju preuzima od njegove udovice Anke. Sjedište firme bilo je u Ilici 2, a 1930. njen naziv je promijenjen iz “Nikolić P.” u “Milinov S.”.

Godine 1940. Hotel Milinov kupila je Dubrovačka plovidba i preimenovala ga u Hotel Dubrovnik. Porodica Milinov stradala je u Drugom svjetskom ratu. Sedamdesetogodišnjeg Svetozara i četiri njegova sina – Vojislav, Đorđe, Kosta i Nikola – ubile su ustaše na Jadovnom, a njegova 67-godišnja supruga Milica ubijena je u logoru Slana na Pagu.