2. oktobra 2021. SNV-ov pravni tim sudjelovao je na internacionalnom seminaru za odvjetnike “Europski nalog za zaštitu kao sredstvo za zaštitu žrtava rodno uvjetovanog nasilja” u sklopu projekta Artemis.

Europski nalog za zaštitu (EPO) pravni je instrument čiji je cilj osigurati zaštitu svim žrtvama nasilja u drugim državama članicama EU-a, a ne samo onoj koja je izrekla zaštitne mjere. EPO propisuje Direktiva 2011/99/EU i implementiran je u nacionalne zakone RH.  Cijeli postupak se odvija u pojednostavljenom i ubrzanom obliku između dviju država, stoga  je ovaj instrument od temeljne važnosti za zaštitu žrtava u Europi, ali ga velika većina ljudi ne poznaje, pa je primijenjen u vrlo malom broju slučajeva. Primjerice, prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj je EPO zatražen u samo jednom predmetu.

Uz potrebu za promicanjem i jačanjem kampanja za podizanje svijesti o čitavom spektru prava žena žrtava rodno uvjetovanog nasilja, na seminaru je zaključeno da je neophodna i edukacija o EPO-u pravnim savjetnicima i savjetnicama, stručnjacima i stručnjakinjama koji usko surađuju sa ženama žrtvama nasilja.

Na seminaru su sudjelovale partnerske organizacije u projektu: Autonomne ženske kuće (Hrvatska), The Mediterranean Institute of Gender Studies (Cipar), Progeu (Češka), Center for Victims of Domestic and Sexual Violence, EBIT Formazione e Perfezionamento per la Pubblica Amministrazione (Italija), Union of Women Association of Heraklion Prefecture (Grčka).