Gospić, 4. veljače 2022. (Hina) – Srpsko narodno vijeće proširuje uslugu “Od vrata do vrata” i na Gospić te će starije stanovništvo ruralnih djelova Gospića i Lovinca dobiti prijevoz i pratnju za razne socijalne usluge, pa je  u petak, 4. veljače vozaču- pratitelju predano na korištenje terensko vozilo.

Nabava vozila i usluga za prvu godinu vrijedi 220.000 kuna, a automobil je od saborske zastupnice SDSS-a Anje Šimprage i zamjenika ličko-senjskog župana Milana Uzelca preuzeo Valentini Kuprešanin iz Metka, novozaposleni vozač-pratitelj.

Predajući automobil na korištenja, Šimpraga je rekla kako može obećati da će se s pozicije saborske zastupnice truditi da se projekt nastavi širiti, i to zato što su, kako je istaknula, “Zaželi” i SNV-ov projekt “Od vrata do vrata” najbolji projekti u ruralnim područjima. “Oni osiguravaju kakvu-takvu bolju starost kako za pripadnike moje zajednice tako i većinskog naroda”, dodala je.

“Ovo je hvalevrijedno jer su u ruralnim krajevima veliki problemi s javnim prijevozom, gotovo da prijevoz i ne postoji te na ovaj način ljudi mogu otići liječniku, u grad po penziju, ostvariti osnovne potrebe, i zato se nadam da ćemo nakon Gospića i Lovinca u Lici osigurati sredstva za takvu uslugu i za područje oko Knina, možda Obrovca te u Slavoniji oko Voćina i Pakraca”, rekla je Šimpraga.

Po svakoj općini ili gradu usluga prijevoza  pokriva potrebe od 70 do 90 osoba starijih od 65 godina slabijeg imovinskog statusa.

Odjel za socijalna i humanitarna pitanja Srpskoga narodnog vijeća pokrenuo je projekt “Od vrata do vrata” kako bi razne medicinske, administrativne i financijske usluge te kupnja osnovnih namirnica postale dostupne starijim građanima, rekla je voditeljica projekta Tatjana Dragičević.

Vozači-pratitelji, pa tako i Kuprešanin, prošli su edukaciju jer nisu samo u ulozi taksista, nego korisnicima organiziraju odlaske k liječniku, pomažu im u vezi s raznom papirologijom, računima i slično, istaknula je Dragičević i dodala kako je pritom važno i da Kuprešanin poznaje sela i korisnike te probleme s kojima se oni neposredno susreću.

SNV na projektu surađuje sa vijećima srpske nacionalne manjine te s općinama i gradovima. Na početku projekta, 2020. godine, suradnja se ostvarila s općinama Glina, Benkovac i Donji Lapac, tokom 2021. godine s Petrinjom i Gračacom, a sada s Gospićem i Lovincem. Svuda gdje je projekt započeo, Srpsko narodno vijeće će ga u suradnji s općinama nastaviti provoditi i nakon završetka dvogodišnjeg projekta Europskog socijalnog fonda.

Dragičević je rekla da je jedini kriterij “slab socijalni status korisnika” te da nacionalnost nije uvjet. “Pomaže se apsolutno i Srbima i Hrvatima i drugima, no to jesu krajevi gdje većinom žive Srbi i tako i pomoć primaju pretežno pripadnici srpske zajednice“, nadodala je.