Tokom ratnih zbivanja od 1991. do 1998. mnogi penzioneri koji su ostvarili pravo na hrvatske mirovine nisu ih mogli primati. Oštećeni su penzioneri s područja cijele Hrvatske, a naročito oni koji tokom tog perioda kraće ili duže vrijeme nisu dobivali nikakve penzije, što ni do danas nije riješeno.

To je bio razlog da su se 21. oktobra predstavnici podružnica Udruge financijski oštećenih umirovljenika RH 1991-1998. u prostorijama SNV-a sastali s potpredsjednicom SNV-a i saborskom zastupnicom Draganom Jeckov.

– Na sastanku s predstavnicima s područja Dalmacije i istočne Slavonije razgovarali smo o poduzimanju potrebnih radnji kako bi započeli sudski postupci koji se odnose na penzije koje su ostale neisplaćene – rekla je Jeckov za Novosti.

Naglasila je da SNV ima svoj pravni tim, na čelu s odvjetnicom, kao i da će svi daljnji koraci biti koordinirani te da se radi o zajedničkoj akciji SNV-a i podružnica koje žele surađivati. Na sastanku je zaključeno kako treba promijeniti pravac dosadašnjeg bezuspješnog postupanja.

– Potrebno je pronaći manji broj specifičnih i dobro dokumentovanih predmeta u kojima će se ustati s “pilot” probnim tužbama, koje će zavisno od ishoda sudskih postupaka eventualno kasnije služiti kao ogledni primjeri postupanja. Istovremeno je zaključeno da se jasno ograđujemo od djelovanja raznih advokatskih kancelarija koje u poslednje vreme nude financijski oštećenim penzionerima svoje usluge – naglasila je Jeckov.

Nenad Jovanović,
Novosti

Tekst je originalno objavljen 22. 10. 2021. na Portalu Novosti.