Photo: Robert Anic/PIXSELL

Danas nećemo govoriti o onima koji su o nama govorili proteklih dana i koji će vjerovatno o nama govoriti i narednih dana. Koliko god izricali naša imena, ime naše stranke i naroda kojem pripadamo mi se u tome što izgovaraju ne prepoznajemo. Mi nismo ti

Umjesto toga govorit ćemo o tome zašto danas  i sutra nismo tamo gdje smo trebali i htjeli biti – na komemoraciji za sve žrtve Vukovara i Škabrnje.  Trebali smo i htjeli smo danas kao i prethodnih godina biti na  Dunavu za sve one žrtve hrvatske i srpske nacionalnosti koji su skončali u njemu, potom na Ovčari gdje su pobijeni zarobljeni i odvedeni iz vukovarske bolnice i na kraju u pravoslavnom hramu sv. Nikole gdje palimo svijeće za sve poginule i nestale u prisustvu sveštenstva i episkopa Srpske pravoslavne crkve. Trebali smo i htjeli smo sutra biti u koloni sjećanja u Vukovaru i Škabrnji.

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Danas vidimo da to ne možemo i ne trebamo. Ne zato što su naši moralni osjećaji i osjećaji naših srca drugačiji od jučerašnjih ili prethodnih godina, niti zato što smo se uplašili prijetnji i što nismo u stanju otrpiti uvrede. Ne zato, jer i prijetnje i uvrede kakve slušamo ovih dana slušamo i inače, mnogih dana i mnogih godina. Ne možemo i ne trebamo biti zato što se našu potrebu i želju za iskazivanjem pijeteta prema žrtvama i naše poticanje pomirenja među živima pretvara u povod za fizičko sukobljavanje. Ne možemo i ne trebamo zbog toga što želimo, koliko je to moguće, sačuvati dostojanstvo kako same vukovarske i škabrnjske komemoracije tako i naše dostojanstvo.

Photo: Robert Anic/PIXSELL

I danas i ovdje pozivamo naše sunarodnjake, Srpkinje i Srbe, u vukovarskom i benkovačko-zadarskom kraju i cijeloj Hrvatskoj da u svojim srcima zapale svijeće za pomen na naše sugrađane,  Hrvatice i Hrvate, koji su na ove dane i  tokom svih ratnih godina ubijeni ili nestali u ovim krajevima. Pozivamo ih da to čine i svaki put kad pale svijeću i za vlastita iskustva stradanja te da time i na takav način u svojim srcima i srcima oko sebe grade mir i dostojanstvo u sjećanju i življenju.

Neka je vječni pomen svim poginulim u Vukovaru i Škabrnji!
Neka je trajan mir među svima nama koji ih se sjećamo!

IZJAVA SDSS-a POVODOM DANA SJEĆANJA, Zagreb, 17. 11. 2023.