U povodu 30 godina od osnutka Srpski demokratski forum održao je u utorak, 13. 7. 2021. u Lipiku izvanrednu skupštinu, nova je predsjednica Jelena Nestorović, a poručeno je i kako su iz SDF-a izrasle temeljne organizacije koje nose politički i kulturni život te manjinsku samoupravu Srba u Hrvatskoj.

SDF kao prva nevladina organizacija Srba u Hrvatskoj matica je najvećeg dijela srpskih organizacija u Hrvatskoj, kako prvih političkih stranaka kao što je Samostalna srpska stranka, kasnije SDSS, tako i kulturnih institucija kao što su Srpsko narodno vijeće i Prosvjeta. Zbog svega toga ova je godišnjica za Srbe u Hrvatskoj doista posebna, izjavio je saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i izrazio zadovoljstvo što je “SDF svih ovih godina trajao kao snažna mirovno-politička organizacija na prostoru ne samo Hrvatske nego i cijele bivše Jugoslavije”.

SDF je od nevladine organizacije za zaštitu ljudskih i manjinskih prava s početka devedesetih, s godinama postao zaštitnik prava izbjeglica i povratnika, potičući međuetničku toleranciju ne samo na području Pakraca i Lipika, već i cijele Hrvatske, kazao je.

Na sjednici je izabrana nova predsjednica SDF-a, Jelena Nestorović, koja je izjavila da žele “skinuti stigmu koja postoji prema srpskoj zajednici u Hrvatskoj, te spriječiti asimilaciju koju potiču strah i sram naših sunarodnjaka”.

Dodala je kako je pred SDF-om težak i izazovan proces novog pozicioniranja SDF-a u odnosu na druge srpske organizacije u Hrvatskoj.

Milorad Pupovac osvrnuo se i na izjave koje je predsjednik RH Zoran Milanović dao tijekom boravka u Bosni i Hercegovini.

“To što predsjednik u drugoj zemlji poziva tu zemlju na uzor oko toga kako se trebaju poštivati manjinska prava kako ih poštuje RH, a istovremeno u vlastitoj zemlji kaže da on bolje predstavlja Srbe i druge manjine, nego što ih predstavljaju njihovi predstavnici, onda to doista predstavlja političku poruku koja niti afirmira RH-a, niti afirmira njezinoga predsjednika“, rekao je.

Inicijalni sastanak za osnivanje Srpskog demokratskog foruma održan je u Lipiku 13. 7. 1991. godine i okupio je izabrane predstavnike od lokalne do republičke razine, političare koji nisu bili izabrani u predstavničko tijelo te intelektualce bez stranačkog angažmana.

(hina)

Pogledajte reportažu s izvanredne skupštine.