Izbor zagrebačko-ljubljanskog mitropolita Porfirija za novog srpskog patrijarha izazvao je pozitivne reakcije u regiji i u svijetu, dok su poruke izrečene u besjedi prilikom hirotonisanja (ustoličenja) u Sabornoj crkvi u Beogradu dan nakon izbora izazvale velik interes, pogotovo što se u njima ističe i njegovanje odnosa Srbije i Hrvatske te u tom kontekstu i srpska zajednica u Hrvatskoj.

Pozivajući vjernike i crkvu da ga molitveno i djelatno podrže da veliki i odgovorni zadatak iznese radosno kao 46. patrijarh po redu, te da kao 57. poglavar SPC-a bude makar u najmanjoj mjeri skromni nasljednik njegovih velikih i svetih prethodnika, Porfirije je naglasio da “čuva i obnavlja spomen na trud, žrtvu i mučeničko stradanje Crkve Božje, koju su podneli njegovi sveti prethodnici”.

– Prvenstveno želim da naša sveta Srpska pravoslavna crkva, svugde gde jeste, živi punim plućima i da svaki hrišćanin živi potpunu slobodu, kao i da jevanđeljske vrednosti budu svakodnevica svih pravoslavnih ljudi. Nije prvenstveni zadatak crkve da stvara bolje uslove za život i da se trudi da rešava bilo koju vrstu socijalnih, političkih, psiholoških i svakih drugih problema. U crkvu dolazimo na svetu liturgiju, da bismo dotakli krst Hristov, to je osnovni zadatak crkve, zato postoji u svetu. Sve drugo pomenuto, samo po sebi kao produkt primarnog uverenja, biće obasjano – rekao je Porfirije.

– Moje patrijarško služenje neće kretati stazama parcijalnih interesa, niti će sadržati elemente savremenog strančarenja i parcijalnog bavljenja politikom, već ću nastojati da negujem saborni duh. Savremena politika često u sebi nosi i dosta neprijatnosti i borbu grupa koje se udružuju radi ponekad međusobnog rivaliteta, a to ne vidim kao politiku kao izvornom smislu te reči – rekao je Porfirije.

Govoreći o Kosovu, patrijarh Porfirije poručio je da je Kosovo zavjet.

– Otuda je Kosovo za nas mit, pupčana vrpca koja nas povezuje sa našom duhovnom istorijskom kolevkom, suštinom našeg identiteta, Kosovo je u nama, u našima svetinjama, u ćirilici – rekao je patrijarh Porfirije.

– Nastaviću da služim svom narodu i u Hrvatskoj koja je postala moja druga otadžbina, a narod koji sam tamo upoznao ostaće uzor meni u godinama koje predstoje. Isto to važi i za Sloveniju. Istu tu brigu moju i svih nas zaslužuju i svi u Severnoj Makedoniji, koji čuvaju velike svetinje već vekovima – rekao je patrijarh koji će biti hirotonisan i u Pećkoj Patrijaršiji, istorijskom sjedištu poglavara SPC-a.

Vučićeva čestitka

Patrijarhu je čestitao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je, kako je naznačio, s radošću primio vijest o izboru.

– U ime Republike Srbije kao i svih naših građana pravoslavne veroispovesti želim Vam da dugo i plodno delate na njivi Gospodnjoj u ime Hristovo, a u čast roda srpskog i sveg roda pravoslavnog. Na tom putu pre Vas nalazili su se, i naš narod vodili, veliki i znameniti srpski arhiepiskopi i patrijarsi koji su znali da u teškim vremenima sačuvaju veru, čast i obraz našeg naroda i odgovore iskušenjima koja su se pred njima nalazila. Ovoga puta težak ali častan zadatak pao je na Vas, da čuvate jedinstvo Srpske pravoslavne crkve i veru među Svetosavskim narodom. Uveravam Vas da će u vremenima pred nama, i naša Srbija zajedno sa Vama – podvukao je predsjednik Srbije.

Izbor pozdravlja i Milanović, ali…

Njegov hrvatski kolega Zoran Milanović u razgovoru za Nova TV povodom godinu dana svog mandata također je pozdravio izbor, ali je dao i svoje mišljenje o odnosima svjetovnih i crkvenih vlasti u Srbiji, ali i o odnosima dvije zemlje.

– SPC je Crkva, ona ima velik utjecaj na politiku Crne Gore i to nije dobro. Ovdje u uredu imamo alkare, nemamo sakralna obilježja. Ne znam, vidjet ćemo. Poznavajući gospodina Perića, Porfirija, on je jedini visoki dostojanstvenik SPC-a s kojim sam imao odnos nekog intenziteta. On je čovjek koji je po meni iznad standarda onih prije njega, da se nitko ne uvrijedi. Na njemu je velik pritisak jer SPC je dio srpske države, a Katolička crkva nije dio hrvatske države. Vučić i ja smo svjetovni državnici. Naša je država demokratska, a Vučićeva takva da se sve pita njega. Kad sam čuo da je Porfirije izvučen iz šešira, šubare ili čega već, rekao sam da je to dobro – rekao je u svom stilu hrvatski predsjednik.

Bozanić poziva na blagoslov SPC-u

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić poručio je da izbor Porfirija za patrijarha bude u prvom redu blagoslov sestrinskoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

– Neka Duh Sveti, koji nas obnavlja, otvori nove putove Božje ljubavi i milosrđa, novog razumijevanja i uvažavanja, prihvaćanja i opraštanja, kako bi se otvorile nove stranice plodonosne suradnje u zajedništvu za dobro povjerenih nam vjernika – poručio je Bozanić.

Patrijarh nije političar

Uz brojne javne ličnosti koji su nabrajajući dobre osobine novog patrijarha naglašavali i njegovu duhovnost i načitanost, historičar Dejan Ristić u izjavi za N1 naglasio je da je novi patrijarh vrhunski intelektualac, ličnost sa višedecenijskim episkopskim stažom i darovit crkveni diplomata.

“Prvi put, od druge obnove crkve 1920. godine, na čelu SPC-a imamo profesora univerziteta i doktora nauka, u pitanju je istaknuti teolog. Predlažem da omogućimo novom patrijarhu da u punom kapacitetu obavlja svoju dužnost, a ne da startu u njemu vidimo političara, a ne duhovnog vladara, rekao je i dodao da se uporno pokušava da se u ovom procesu vidi nešto novo u odnosu na prethodne izborne procese, iako tu nema ničeg novog.

Što se tiče medija, naročito hrvatskih, njihova su pisanija raznovrsna. Dok su prije izbora licitirali s imenima finalista i konačnim pobjednikom, kao da se o tome glasa, a ne da ga određuje ždrijeb, sada svako iz svog ugla komentiraju izbor. Tako direktno.hr ističe kako je patrijarh Porfirije zapravo Vučićev izbor, dok jutarnji.hr ističe da je patrijarh Porfirije čovjek koji će dovesti papu Franju u Beograd.

Nenad Jovanović,
tjednik Novosti

Foto: HINA

Tekst je pod naslovom “Kosovo kao zavet, Hrvatska kao druga otadžbina” originalno objavljen na portalu Novosti 19. 2. 2021.