Tokom prijepodneva je N1 Televizija emitirala prilog u kojem su, između ostalog, iznesene zlonamjerne i lažne informacije kako Srpsko narodno vijeće uvjetuje dodjeljivanje humanitarne pomoći.
Sugovornik novinara N1 dobio je pomoć SNV-a (građevinski materijal) u vrijednosti od cc 10.000 eura, što dokazujemo fotografijama na kojima se vidi kako odvozi materijal, te fotografijom njegove izjave o preuzimanju humanitarne pomoći. U razgovoru je rekao da je i njegovom rođaku SNV odbio dati pomoć, što također nije istina, i što također potvrđujemo izjavom o preuzimanju građevinskog materijala.
Kroz više minuta reportaže neumjereno se i neprimjereno hvali rad jedne od čelnica organizacije “Ljudi za ljude”, koja je istovremeno sudionica u predstojećim lokalnim izborima u Glini. Važno je znati kako je reporter N1 Hrvatska do sada niz puta nastupio u javnosti kao de facto glasnogovornik te organizacije.
Smatramo da se ovakvim postupanjem: iznošenjem neprovjerenih i netočnih informacija, lažnim izvještavanjem o aktivnostima SNV-a, favoriziranjem jedne od sudionica izbora, N1 stavila u položaj propagandiste, a napustila ono što promovira – informiranje.
Podsjećamo da Srpsko narodno vijeće ne sudjeluje u predstojećim izborima i jednako tako ne želimo uzeti učešće u ovom predizbornom difamiranju. Dajemo na uvid javnosti dokumentaciju koja pokazuje transparentnost našeg rada i u slučaju sugovornika novinara N1 Hrvatska, a za sve ostale informacije dostupni smo u ponedjeljak, 17. maja.
*
U nastavku – osnovne informacije o humanitarnoj akciji SNV-a “BANIJA JE NAŠA KUĆA
U sklopu akcije pruženi su različiti oblici pomoći stradalima na području Sisačko-moslavačke županije, osobama i porodicama koje su pretrpjele štetu zbog potresa i koje imaju slabiji socioekonomski status.
Nabavili smo 165 kontejnera a kroz građevinske radove i nabavu građevinskog materijala pomogli još preko 200 porodica. Također, davali smo i druge oblike pomoći – namještaj, kućanske aparate, paketa hrane i higijenskih potrepština te raznu drugu opremu, za preko 1.500 stradalih.
Kroz račun, koji je otvoren u sklopu akcije, prikupljeno je nešto više od 2.900.000 kn. Preko akcije su primljene i materijalne donacije u vrijednosti od oko 3.700.000 kn.
Nadalje, SNV je u Glini, Petrinji, Kostajnici i Dvoru na Uni otvorio područne urede koji svim stradalima daju informacije vezene uz pružanje humanitarne pomoći, obnovu porušenih kuća i štala, pomažu u pisanje zahtjeva za obnovu. U suradnji sa stručnim udrugama podržavamo i pružanje psihosocijalne pomoći.
Svu pomoć, materijalnu i nematerijalnu, davali smo i dajemo svima kojima je ona potrebna, bez bilo kakvih uvjetovanja (nacionalnih, političkih ili drugih pripadnosti) što su, ne jednom, zabilježili i brojni mediji.
U akciji “Banija je naša kuća” uz SNV sudjelovali su Srpska pravoslavna crkva, brojni građani, općine, vijeća srpske nacionalne manjine te druge organizacije i firme.
*
Naslovna fotografija: Milan Bakić kod preuzimanja humanitarne pomoći s aktivistom SNV-a / centralno skladište Srpskog narodnog vijeća, Vrginmost