Tragovi god 4, br. 2

izdavač: Srpsko narodno vijeće, Arhiv Srba u Hrvatskoj
broj stranica: 224
godina izdanja: 2021.
uvez: meki
ISSN: 2623-8926
UDK: 323.15 (=1/=8) (051)

Preuzmi PDF

Opis

U sedmom broju Tragova (2/2021) objavljeno je 10 autorskih tekstova među kojima pet izvornih znanstvenih radova.

Kosta Nikolić, povjesničar iz Beogada, piše o događajima u ljeto 1995. koji prethode operaciji “Oluja”, od zauzimanja Grahova i Glamoča (operacija “Ljeto 95”) do diplomatskih napora Republike Hrvatske za pridobijanje stranih sila za sprovođenje operacije “Oluja”.

Nikola Vukobratović, povjesničar iz Zagreba, piše o miniranju civilnih objekata u vlasništvu osoba srpske nacionalnosti na području Bjelovara, kao primjeru međuetničkog nasilja na područjima koja nisu bila zahvaćena ratom ili su to bila vrlo kratko.

Dragan Popović, povjesničar iz Beograda, piše o nacionalnom i nacionalističkom vrenju u Dalmaciji srpnja 1989., na primjeru proslave Kosovske bitke na Dalmatinskom Kosovu i odjecima ovog događaja na lokanom i širem, dalmatinskom području.

Tihomir Ponoš, povjesničar iz Zagreba, piše o normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije na osnovu Sporazuma o normalizaciji odnosa, navodeći važne korake iz prethodnih godina koji prethode normalizaciji odnosa i međusobnom priznanju.

Bora Ćosić, poznati jugoslavenski pisac i apatrid, piše autobiografski esej, svjedočanstvo o vremenu, reminiscirajući neke istaknute ličnosti iz zagrebačkog i jugoslavenskog intelektualnog života.

Dejan Jović, zagrebački politolog i profesor, napisao je nekrolog nedavno preminuloj prijateljici, jednoj od najčuvenijih zagrebačkih i jugoslavenskih novinarki, Dari Janeković.