U Trpinji je u petak održana početna konferencija projekta „Zaželi bolji život u Opštini Trpinja” – faza III” . Vrednost projekta je 98 hiljada evra i finansira se iz Evropskog socijalnog fonda.

Prema rečima voditeljice projekta Snežane Vranješević projekat  će biti proveden u periodu od 14. 12. 2022. do 14. 08. 2023. godine.

– Na projektu je zaposleno 15 teže zapošljivih žena, starijih od 50 godina, koje će tokom šest meseci raditi na poslovima pomoći u kući i brige za 108 korisnika, starijih i nemoćnih osoba – rekla je Vranješevićeva, koja je jedna od dve žene zaposlene na vođenju projekta.

Priliku za posao dobile su i Mira Milašinovic i Smiljka Gajanin, koje su radile i na prethodnim fazama ovog programa.

– Drago mi je što sam dobila ovaj posao. Prošle godine posao sam dobila preko Zajedničkog veća opština. Zahvaljujem se svima. Srećna sam i zadovoljna, a i korisnici su zadovoljni. Mi smo jedna velika porodica – kaže Mira.

– Sve je više starijih ljudi, koji su sami i bolesni i kojima je potrebna pomoć, tako da je ovaj program pun pogodak. Posao mi puno znači jer sam u godinama kada me niko neće zaposliti. Ovaj posao je idealan za nas starije žene – dodaje Smiljka.

Nosilac projekta je Udruženje “Treća životna dob” koje na području trpinjske opštine deluje od 2005. godine. U prvoj i drugoj fazi programa zapošljavanja žena “Zaželi” bili su partneri Opštini Trpinja, podsetila je u izjavi medijima predsednica Biljana Todorčić, koja ističe da je pored zapošljavanja teže zapošljivih žena ovim projektom omogućena i briga o starijim i nemoćnim osobama.

– Našim korisnicima je važno i da ih neko obiđe i popriča s njima. Imamo baku koju, osim te zaposlene žene, niko drugi ne obilazi – napominje Todorčićeva.

Uz obavezne partnere na svim projektima iz programa “Zaželi”, Hrvatski zavod za zapošljavanje – područnu kancelariju Vukovar i Centar za socijalni rad Vukovar, partner na ovom projektu je i Srpsko narodno veće iz Zagreba.

Miloš Miodragović iz SNV-og Odjela za razvoj i investicije ističe da je program zapošljavanja žena “Zaželi” jedan od onih koji su na području Republike Hrvatske dali najbolje rezultate.

– Znamo koliko je danas važno svako radno mesto, pogotovo za jednu relativno malu opštinu, kakva je i opština Trpinja, u današnjim uslovima globalne krize i inflacije. Ovim programom unapređuje se i briga o našim starijim sugrađanima. Važno je da znaju da nisu sami i da postoje institucije koje vode brigu o njihovim potrebama – zaključio je Miodragović.

Projektom „Zaželi bolji život u Općini Trpinja“ osnažiti će se radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja u općini Trpinja, te povećati socijalna uključenost i razina kvaliteta života krajnjih korisnika pripadnika ranjivih skupina. Nadalje, provedbom ovoga projekta smanjiti će se rizik od siromaštva 15 zaposlenih žena s najviše završenom srednjom školom s područja Općine Trpinja kroz zapošljavanje u lokalnoj zajednici. Zaposlene žene  pružati  će  potporu i podršku za minimalno 90 starijih i/ili nemoćnih osoba, pružajući im pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora, brigu o higijeni, pomoć u socijalnoj integraciji i društvenim aktivnostima, nabavi hrane, lijekova i drugih potrepština i sl.

Naziv projekta: Zaželi bolji život u Općini Trpinja

Nositelj projekta: Udruga „Treća životna dob“

Partneri na projektu: Srpsko narodno vijeće – nacionalna koordinacija vijeća srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj; Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Vukovar ; Centar za socijalnu skrb Vukovar.

Vrijeme trajanja projekta: 8 mjeseci, u razdoblju od 14.12. 2022. – 14.08. 2023. godine, od čega 6 mjeseci za zapošljavanje žena i pružanje potpore i podrške krajnjim korisnicima.

Ukupna vrijednost projekta: 740.305,00 kuna.Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Operativni program: Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.
Poziv: Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III
Broj poziva: UP.02.1.1.16
Upravljačko tijelo: Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike
PT 2: Hrvatski zavod za zapošljavanje

https://www.trecazivotnadob.hr/index.php/projekti-eu

https://radio-borovo.hr/2023/02/11/u-opstini-trpinja-na-projektu-iz-programa-zazeli-zaposlili-17-zena/