Pred srpskom zajednicom u Zagrebu dva su važna događaja, dopunski izbori za mjesto vijećnika gradske skupštine iz redova srpske zajednice te popis stanovništva, izjavio je potpredsjednik vlade Boris Milošević i predsjednik VSNM-a Grada Zagreba na sjednici Vijeća održanoj 31. avgusta.

Popis stanovništva, koji počinje 13. septembra ove godine, ostavit će posljedice za narednih deset godina i od broja popisanih Srba zavist će ostvarenje prava srpske zajednice. S druge strane, ovo su historijski dopunski izbori za Gradsku skupštinu Grada Zagreba koji se organiziraju prvi puta, rekao je Milošević, dodavši da Srba po popisu iz 2011. u Zagrebu ima 17.526 ili 2,22 posto i da imaju pravo na jednog vijećnika.

– Ranije su se, ako već nisu izabrani na izborima, manjinski vijećnici preuzimali iz redova kandidata stranaka i nezavisnih lista koji su ostali ispod crte, a izmjenama zakona predviđeno je da se, ako se na izborima ne izabere dovoljan broj manjinskih predstavnika, organiziraju dopunski izbori nakon kojih će Gradska skupština imati 48 vijećnika, izjavio je Milošević.

Na izborima koji se održavaju 3. oktobra kandidate mogu predlagati sve stranke, ali samo pripadnici manjinskih zajednica mogu birati ili biti birani. Svaka stranka može formirati listu koja mora skupiti bar 250 potpisa građana iz redova te zajednice.

– Potpisi su valjani ako je potpisnik izjašnjen kao Srbin/Srpkinja u popisu birača te ako ima prebivalište u Zagrebu, što se može  provjeriti kod nadležnih službi. Rok za prikupljanje potpisa je 7. septembra, kazao je Milošević, koji je prisutnim članovima VSNM-a dao i osnovne informacije o načinima prikupljanja potpisa podrške.

Na sjednici je još jednom naglašen niz prednosti popisivanja preko sistema e-Građani ili, kako glasi slogan kampanje srpske zajednice, “ne budi samo Srbin, budi e-Srbin”.

Nenad Jovanović