U Zagrebačkom plesnom centru 13. aprila, u četvrtak, u 20 sati, održat će se premijera radio romana “Konstantin Bogobojazni” prema istoimenom djelu Sime Mraovića

UZagrebačkom plesnom centru 13. aprila, Ilica 10, u Zagrebu, u 20 sati, održat će se premijera radio romana „Konstantin Bogobojazni“ napravljenog prema istoimenom djelu Sime Mraovića.

Zbog ograničenog broja mjesta, obavezno potvrdite dolazak najkasnije do 11.4.2023. na vijece@srbi-zagreb.hr. Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba obećava da će svi dobiti na dar izdanje CD-a “Konstantina Bogobojaznog”.

SKD “Prosvjeta”, u suradnji s Knjižnicom i čitaonicom Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, prije dvije godine za vrijeme korona virusas, organiziralo je online književnu večer povodom 55. godišnjice rođenja književnika Sime Mraovića koji i 13 godina nakon smrti živi među prijateljima i ljubiteljima njegove književnosti.

– Vjerujem da je ova tribina uspjela dočarati Simin portret ljudima koji ga nisu poznavali, a onima koji su ga dobro znali, pobuditi emocije i sjećanja. Doduše, bio bi mu čudan ovakav skup na Internetu jer je on bio čovjek od neposrednog susreta – rekao je književnik Ivica Prtenjača.

Čedomir Višnjić govorio je o okolnostima u kojima je “Prosvjeta” izdala Mraovićev roman “Konstantin Bogobojazni” koji je doživio četiri izdanja. Ističući da ga je s piscem upoznao književnik Drago Kekanović, Višnjić kaže da je uživao čitajući i njegovu poeziju koja je bila nadrealistička. Odluka da roman povjeri “Prosvjeti” bila je autorova.

– Kako je on Kordunaš druge generacije, njegov kordunaški dijalekt nije bio savršen pa sam neke riječi izmijenio, a neke epizode iz romana skratio ili izostavio. Bio je vjeran Zagrebu i zaljubljen u njega, tako da je uspio pružiti sliku grada koji je volio, prikazati ga na ljudski prihvatljiv način, ali i dočarati tamnu sliku tog vremena. Osim romana napisao je dosta poezije, a trebalo bi također napraviti izbor iz njegove esejistike – istaknuo je Višnjić.