Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke i saborski zastupnik Milorad Pupovac u Vukovaru je dan prije obljetnice pada grada odao počast nedužnim vukovarskim žrtvama, poručivši kako griješe oni koji misle da je loše odati poštovanje svim žrtvama u Vukovaru.
“Jedan vijenac smo bacili u Dunav za žrtve srpskog podrijetla, drugi za žrtve hrvatske nacionalnosti. Drugi vijenac smo položili na Ovčari za sve koji su tamo mučki ubijeni dok smo ovdje u crkvi Sv. Nikolaja, mjesec dana nakon što ju je posvetio patrijarh Porfirije, u kojima je izrazio žaljenje za stanovnike ovog grada i Hrvata i Srba, upalili svijeće”, rekao je Milorad Pupovac.
Po njegovim riječima, griješe oni koji smatraju da je loše odavanje poštovanja “bilo prema žrtvama koje su završile na Ovčari bilo prema svim žrtvama u gradu Vukovaru, neovisno s koje strane dolazili.”

“Griješe oni koji misle da kada odlazimo na Dunav da time imamo neku drugu namjeru i pomisao, osim sjećanja na žrtve i njihovo priznavanje, kao i da odlaskom na Ovčaru imamo neke druge namjere”, rekao je Pupovac nakon posjeta crkvi Svetoga Nikolaja u Vukovaru.
Na pitanje novinara, hoće li sutra biti u vukovarskoj koloni sjećanja, rekao je da je u koloni sjećanja u Vukovaru već bio, i da će doći ponovno.
“Bit ćemo u koloni kad se odlučimo da ćemo ponovno biti u koloni. Naša nazočnost ovdje danas je kao da smo u koloni”, odgovorio je.
Govoreći o pitanju nestalih osoba, Pupovac je rekao kako bi se pitanje nestalih osoba trebalo rješavati mimo političkih odnosa Hrvatske i Srbije.
“Radimo na tome da Hrvatska i Srbija obnove razgovore, nažalost u zadnjih godinu dana bez rezultata. Političke prepreke su nažalost previše uzete u obzir, a humanitarne i ljudske nimalo. I to je glavni razlog zašto pomaka nema”, ocijenio je Pupovac.
Istaknuo je da posljednjih nekoliko godina srpska zajednica u Hrvatskoj ima dobru suradnju s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, čije je ministarstvo zaduženo za  nestale osobe.
Počast žrtvama u Vukovaru Milorad Pupovac odao je u pratnji saborskog zastupnika SDSS-a Borisa Miloševića te predsjednice Udruženja obitelji nestalih “Protiv zaborava” Marice Šeatović.