Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Srpsko narodno vijeće predstavili su 8. juna 2021. medijsku kampanju “Pravda za žrtve”, kojom podupiru skorašnje donošenje Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata.

Svi TV spotovi i prateći video materijali kampanje “Pravda za žrtve “nalaze se na sljedećem linku https://documenta.hr/pravda-za-zrtve/, i svim su medijima dostupni za korištenje.

Kroz kampanju i TV spotove “Pravda za žrtve”, o važnosti donošenja novog zakona o pravima civilnih žrtava rata kroz vlastite sudbine progovaraju; Katarina Bešlić, Petrinja, Marica Šeatović, Novska i Iva Radić, Vukovar.

Katarina Bešlić direktna je svjedokinja rata u Petrinji, koja iz prve ruke svjedoči o početku rata i najintenzivnijim napadima na grad. Spletom okolnosti uspjela je pobjeći iz grada i tako se spasiti dok su njezini roditelji, ugledni stomatolozi, ostali zarobljeni u vlastitom podrumu iz kojeg su odvedeni i ubijeni 6. siječnja 1992. Ubijeni su samo zato što su bili hrvatske nacionalnosti. Skupa s bratom se još uvijek bori za pravdu. Ratna zbivanja na području Petrinje ostala su upamćena po više od dvije stotine pedeset civilnih žrtava i gotovo posve razrušenom gradu.

Marica Šeatović bori se za pravdu za svog ubijenog supruga Mihajla Šeatovića i susjede Mišu i Sajku Rašković, te Ljubana Vujića. Iako su bili nenaoružani civili poznati među mještanima Novske, ubijeni su zbog svoje srpske nacionalnosti. Unatoč neospornim činjenicama o zločinu, potvrđenim u pravomoćno okončanom sudskom postupku, za zločin nikom nije dosuđeno odsluženje zatvorske kazne. Uz to, Marica Šeatović je zbog izgubljenog parničnog postupka protiv Republike Hrvatske bila primorana podmiriti troškove suđenja. Usprkos proživljenoj tragediji i gubitku supruga, do danas nastavlja borbu za istinu i pravdu, kao predsjednica Udruženja “Protiv zaborava”.

Iva Radić traži svoga oca Milana Miju Radića koji je 8. 11. 1991. godine odveden iz prostora tvrtke Veleprometa u Vukovaru u smjeru Negoslavaca. Od tada mu se gubi svaki trag. Milan Mijo je bio civil hrvatske nacionalnosti oženjen za suprugu srpske nacionalnosti te je odveden iz Veleprometa od strane pripadnika srpskih paravojnih postrojbi. Uprava za zatočene i nestale je tijekom 2020. godine još uvijek vodila postupak traženja za ukupno 1869 neriješenih slučajeva nestalih i smrtno stradalih osoba, od čega 525 nestalih i nasilno odvedenih osoba na području Vukovarsko-srijemske županije, od toga 386 s područja grada Vukovara.

Medijsku kampanju osmislili su i pripremili Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Srpsko narodno vijeće, uz podršku Fonda za aktivno građanstvo. Autor video spotova i dokumentarnih filmova je redatelj Andrej Korovljev. U kreativnom timu sudjelovali su Eugen Jakovčić, Vesna Teršelič i Jurica Vitković.