Udruga žena “Negoslavčanke” početkom januara 2022. godine  započela je s provedbom projekta “Žene s istoka RH“. Projekt obuhvaća velik broj aktivnosti usmjerenih na očuvanje tradicije i kulture Srba na istoku Hrvatske te će se provoditi do kraja juna uz financijsku podršku Srpskog narodnog vijeća.

Na inicijativu saborske zastupnice Dragane Jeckov, žene na istoku Hrvatske okupile su se oko ideje zajedničkog projekta s ciljem da se žene srednje životne dobi aktivnije uključe u društveni i kulturni život lokalnih zajednica u kojima žive i rade. Primarni cilj projekta je očuvanje tradicije i kulture Srba na istoku RH s posebnim naglaskom na općine Negoslavci, Borovo, Markušica, Nijemci (Banovci) i grad Vukovar.
Zastupnica Jeckov prepoznala je potrebu za ovakvim projektom te podržala i ohrabrila žene u ruralnim sredinama da se aktivno uključe u zajednički rad na projektu.

Raznovrsnost i šarolikost projektnih aktivnosti motivirala je i zainteresirala žene te je u provedbu već do sada uključeno preko dvije stotine žena. Pored Udruge žena “Negoslavčanke”, partneri na projektu su Udruga žena “Jelica” Vukovar, Udruga žena “Banovčanke” Banovci, Udruga žena “Zlatne ruke” Markušica i SKD “Prosvjeta”, pododbor Borovo.

Tokom januara uspješno je završen ciklus od ukupno deset radionica dekupaža, na kojima je preko dvjesto sudionica oslikavalo boce pravoslavnim motivima, a stečeno znanje i vještine pokazale su svojim završnim radovima.

Tokom februara nastavlja se s projektnim aktivnostima i to kroz književne večeri “Na kafi sa Milicom Stojadinović Srpkinjom”, posvećenima nepravedno zapostavljenoj pjesnikinji. Na književnim se večerima ujedno obilježava i Dan materinjeg jezika.
U sklopu projekta prikazat će scensko-povijesni performans “Žene na srpskom dvoru”, održati će se radionice bojanja jaja kviling tehnikom, a organizirat će se i predavanja i radionica o značaju hleba u istoriji Srba pod nazivom “Hlebom kroz istoriju”. Neke od aktivnosti su još i “Čajanka s Desankom Maksimović”, obilazak manastira Uznesenja Presvete Bogorodice, posjeta rodne kuće naučnika Milutina Milankovića iz Dalja…

Kraj projekta obilježit će zajedničko druženje u junu na kojem će se okupiti sudionice iz svih partnerskih udruga te razmijeniti utiske i iskustva iz ovog bogatog projekta.