Udruga “Naše ognjište” iz Knina predstavila je projekt “Očuvanje tradicionalne srpske nošnje i običaja Srba Dalmatinske zagore” koji će se provoditi tokom idućih šest mjeseci u partnerstvu i uz financijsku podršku Srpskog narodnog vijeća. Predstavljanje je održano u prostorijama općine Biskupija u Orliću uz prisustvo predstavnika srpske zajednice i predstavnika jedinice lokalne samouprave.

Projekt su predstavili predsjednica udruge “Naše ognjište” i voditeljica projekta Ojdana Vještica, suradnica na projektu Vanja Gugo, savjetnik u Centru za razvoj i investicije Srpskog narodnog vijeća Saša Ležaić te saborska zastupnica Anja Šimpraga.
Ojdana Vještica i Vanja Gugo upoznale su prisutne s projektnim ciljevima, očuvanjem kulturne baštine i običaja Srba kroz obnovu i promoviranje tradicionalne srpske nošnje Dalmatinske zagore kao svjedočanstvom povijesti Srba na ovom području. Predstavljen je i niz projektnih aktivnosti koje će se provoditi u narednom periodu na području Šibensko-kninske županije.

Projektom je predviđeno organiziranje radionica tkanja, vezenja i izrade etno nakita koji je sastavni dio srpske narodne nošnje Dalmatinske zagore. Također, modernizat će se izrada narodne nošnje korištenjem novih tehnika izrade veza i dizajna nošnje. Provest će se i edukativne radionice na temu pripreme projekata očuvanja i njegovanja nacionalnih, kulturnih i drugih tradicija i običaja pripadnika srpske nacionalne manjine. U sklopu programa izradit će se publikacija “Srbi Dalmatinske zagore od glave do pete”, a narodne nošnje izrađene tokom projekta prikazat će se na kulturnim manifestacijama i u sklopu izložbe koja će biti završna aktivnost projekta.

Približavanje i prijenos kulturne baštine Srba Dalmatinske zagore mladima te očuvanje običaja i vještina od zaborava ciljevi su ovog i budućih sličnih projekata. Tradicionalna srpska narodna nošnja Dalmatinske zagore tokom vremena pala je u zaborav, prvenstveno uslijed nedostatka educiranih osoba koje bi upotrebom ručnog rada i modernih alata mogle rekonstruirati i obnoviti nošnju za potrebe folklornih izvedbi i nastupa.

Saša Ležaić iz Srpskog narodnog vijeća izrazio je zadovoljstvo lokalnom inicijativom te istaknuo kako su provedba edukativnih radionica pisanja projekata, kao i nove ideje i projekti općenito, potvrda održivosti udruge.

Saborska zastupnica Anja Šimpraga naglasila je da će se kulturne aktivnosti Srba na ovom području i dalje podupirati. Važnost ovakvih projekata očituje se u čuvanju i prenošenju znanja na mlađe generacije, što dugoročno osigurava i razvoj područja na kojima se projekti provode, istaknula je.

Predstavljanju projekta prisustovali su Milan Đurđević, načelnik općine Biskupija, Borislav Šarić, predsjednik VSNM Šibensko-kninske županije, Vaska Radulović, novinarka kninskog studija Zajedničkog vijeća općina, kao i ostali predstavnici srpske zajednice na lokalnoj i županijskoj razini te predstavnici lokalnih kulturnih organizacija.