Od 11. do 14. svibnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održat će se festival povijesti Kliofest. Program će se održavati uživo na više lokacija i prenositi preko Youtube kanala. Broj posjetitelja u knjižnici bit će ograničen u skladu s epidemiološkim mjerama.

Kliofest započinje u utorak, u 11 sati, okruglim stolom povodom “150 obljetnice Rakovičke bune” na kojem će Stjepan Matković moderirati raspravu Alexandera Buczynskog, Ladislava Dobrice, Željka Holjevca Arijane Kolak Bošnjak. U utorak će se raspravljati i o Hrvatskom proljeću, predstaviti knjige Drugi Ryszarda Kapuścińskog i Moj put preko Pireneja Lise Fittko te održati tribina “Teško poraće u Istri” povodom knjiga Fojbe i “…Trst ne damo!” o čemu će govoriti Damir Agičić, Gorazd Bajc, Darko Dukovski, Tvrtko Jakovina, Jože Pirjevec i Federico Tenca.

U srijedu u 11 sati održat će se konferencija “Protiv historijskog revizionizma, za reviziju povijesnih spoznaja”, u kojoj će sudjelovati Milivoj Bešlin, Stevo ĐuraškovićRuža FotiadisHusnija KamberovićAleksandar Jakir, Edin Omerčić, Thomas Schad, Dubravka Stojanović i Tomasz Stryjek. Iz programa izdvajamo i razgovor o knjizi Stefana Gužvice Prije Tita. Frakcijske borbe u KPJ 1936-1940.

Za četvrtak izdvajamo okrugli stol “Sto godina od donošenja Vidovdanskog ustava” na kojem će sudjelovati Tihomir Cipek, Stipica Grgić, Ivan Kosnica, Zdravka Jelaska Marijan i Suzana Leček, predstavljanje pola vijeka biblioteke “XX veka” s Ivanom Čolovićem i Damirom Agičićem, kao i predstavljanje knjige Nenada Rizvanovića Stvaranje čitatelja o kojoj će govoriti Tomislav Brlek, Petar Milat, Nenad Rizvanović i Dubravka Zima te knjige Nataše Mataušić Diana Budisavljević, prešućena heroina Drugog svjetskog rata o kojoj će, uz autoricu, govoriti Nataša Mataušić, Vlatka Filipčić Maligec, Hrvoje Klasić i Adriana Piteša.

U petak od 11 do 12.45 na okruglom stolu “Devedesete – u povodu 30. obljetnice samostalne Hrvatske” govorit će Petar Bagarić, Sven Cvek, Đurđica Čilić i Drago Miletić, u 14 sati će se predstaviti knjige Ive Goldsteina Hrvatska 1990.–2020. Godine velikih nada i gorkih razočaranja, dok u 15 sati Dejan Jović predstavlja novi broj časopisa Tragovi u kojem, između ostalog, možete pročitati članak o Srbima u Grubišnom Polju i Bjelovaru autora Filipa Škiljana, o tome što su Slobodna Dalmacija i Glas Slavonije 1991. pisali o Srbima, tj. kako su čak i ti – od drugih liberalniji – mediji stvarali slike o hajducima i teroristima koji je napisao Vinko Drača, te tekst o dilemama jugoslavenskih komunista prije II svjetskog rata – između zagovaranja Jugoslavije i Balkanske federacije Stefana Gužvice i članak o tome kako su Lado i Kolo 2016. obnovili suradnju i organizirali koncerte zajedno Krešimira Dabe.

Novi broj časopisa besplatno možete preuzeti ovdje, dok linkove za praćenje programa na Kliofestu možete pronaći ovdje.

Pogledajte video s promocije novih Tragova.