Dana 27.04.2023. godine u staroj školi u Dokmanovićima održano je  predstavljanje nastavka projekta  „Tradicija i običaji  Srba Gorskog kotara 2“.  Projekt se provodi u partnerstvu Srpskog demokratskog foruma i Srpskog narodnog vijeća (Odjel za razvoj i investicije). U provedbi sudjeluje VSNM Grada Vrbovskog i druge organizacije srpske zajednice na području Grada Vrbovskog.

Cilj  projekta je sačuvati nasljeđe i tradiciju od zaborava.  U ovoj fazi projekta naglasit će se  važnost očuvanja tradicije, jezika i običaja Srba na području Gorskog kotara kroz istraživanje i prikupljanje fotografske građe i zapisa, izradu replike srpske narodne nošnje Gorskog kotara te jezičke i muzičke radionice.

Voditeljica projekta, Maja Musulin,  prezentirala je projekt po fazama provođenja. Nakon izlaganja pozvala je okupljene da se aktivno uključe u provedbu projekta kroz prikupljanje starih fotografija, sudjelovanje na radionicama i ostalim predviđenim aktivnostima na projektu.

Jovana Popović,  Voditeljica Ureda Srpskog demokratskog foruma (SDF), u svom izlaganju naglasila je kako je SDF-u izuzetna čast što su upravo oni nositelji projekta.  SDF-ova želja je da se projektom jedni drugima  prenesemo što više znanja i umijeća, da svi zajedno sjedimo za stolom, da se više srećemo, bolje upoznajemo, bolje čujemo i bolje razumijemo.

Zoran Stanković predsjednik VSNM PGŽ pozdravio je sve prisutne te podržao nastavak projekta i ponudio pomoć u prikupljanu fotografske građe  vezane za narodnu nošnju i izradu replike.

Andrea Vukelić, Voditeljica Ureda Srpskog narodnog vijeća navela je kako je SNV-u iznimno drago da odjel za razvoj i investicije SNV-a nastavlja sa projektom Tradicija i običaji Srba Gorskog kotara. Smatra da je ovaj projekt imao značajan utjecaj na zajednicu i stanovništvo koje živi na ovom području te se nada da će tako biti i u ovoj fazi projekta. Navodi da projekt predstavlja sinergiju svih srpskih organizacija na području Grada i značajan je iskorak u nastojanju da se zaštiti lokalna baština, tradicija i običaji te da se lokalnom stanovništvu ponude dodatni kulturni sadržaji.

Predsjednik MO Moravice Milan Mamula, predsjednik SKD „Prosvjete“ pododbora Moravice Novica  Vučinić, dogradonačelnik grada Vrbovskog Đorđe Busić, te  dožupan Primorsko-goranske županije Petar Mamula prisustvovali su predstavljanju projekta.