Predstava „Država Dada-Jok“ u režiji Adama Ranđelovića, a u produkciji Kulturnog odjela Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba, nastala je 2022. godine, povodom stote godišnjice dadaističke matineje u osječkom Royal-Kinu, prvog događaja tog tipa na ovom prostoru. Predstava je premijerno izvedena u Uraniji u Zagrebu, 18. i 19. decembra 2022. Ovoga puta predstava će se održati u Ljubljani, u Mini Teatru, 12.marta 2024. godine sa početkom u 20 časova.

Putovanje kroz državu Dada-Jok mahom je građeno u igri prividno hronološkog mešanja neretko nepoznatih avangardnih (dadaističkih i zenitističkih) tekstova, svedočanstava savremenika, kao i otvorenog, nežnog iživljavanja nad pojedinim istorijskim ličnostima. Mahnito rođenje, velika očekivanja i pragmatična smrt evropskog dadaističkog pokreta prelamaju se kroz monokl Tristana Tzare, odnos sa balkanskom zenitističkom zveri i, naravno, istoriju XX veka. Garantovano dadaističko izlaženje pred respectabl-publiku: prštavi, pištavi program. Skoro besprekidna jesen.  Srž izvedbe, ali i izvorni okidač njezina stvaranja, posveta je prvoj dadaističkoj manifestaciji u Jugoslaviji – osječkoj matineji iz kolovoza 1922. godine.

Predstava još nije nelinearna, ali dosljedno obuhvaća više ili manje apokrifnu povijest razvoja dadaizma u svijetu (čiji su članovi Vladimir Iljič Lenjin, Miroslav Krleža, Filipo Tomazo Marineti, Radomir Konstantinović i, na svoj način, Adolf Hitler), sa sviješću sa svim svojim dijalektičkim nijansama: Zapad – Istok, Globalno – Lokalno, Internacionalizam – nacionalizam, a prije svega sukob o odnosu dadaizam – zenitizam, koji nadilazi priču o sudaru “odobrenog” dadaista i “izvornog” (Jugoslavenske) zenitske ideje na krhkom, svježem tlu nedavno uspostavljene Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Adaptacija i režija: Adam Ranđelović

Glume: Dorotea Ilečić Sever, Damian Humski, Lovro Rimac

Naracija i muzika: Lujo Parežanin

Produkcija: Tena Bakšaj, Aneta Vladimirov, Nikola Puharić

Karte za predstavu koja će se održati u Ljubljani, 12. marta 2024. godine možete kupiti OVDE.

Razgovori sa autorom i redateljem predstave: Novosti