Predstava „Država Dada-Jok“ opet igra, i to u subotu, 15. aprila 2023., s početkom u 19 sati na zagrebačkoj sceni Centra mladih Ribnjak.

Predstava „Država Dada-Jok“ nastala je u produkciji odjela za kulturu Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba, po tekstu i u režiji Adama Ranđelovića (pisca iz Beograda) i glumačkog ansambla, sačinjenog od mladih zagrebačkih glumaca, još uvek studenata Akademije dramskih umjetnosti, u sastavu: Dorotea Ilečić Sever, Damian Humski i Lovro Rimac. Narator predstave, kao i autor kompletne zvučne podloge i muzike je komparativista, novinar i džez muzičar iz Zagreba Lujo Parežanin.

Nukleus predstave, kao i prvobitni razlog njenog nastanka, jeste omaž prvoj dadaističkoj manifestaciji u Jugoslaviji – osječkoj matineji iz avgusta 1922.

Međutim, predstava nelinearno, ali dosledno, pokriva manje ili više apokrifnu istoriju razvoja dadaizma u svetu (čiji su delatnici Vladimir Iljič Lenjin, Miroslav Krleža, Filipo Tomazo Marineti, Radomir Konstantinović, pa i, na svoj način, Adolf Hitler), sa svešću o svim njenim dijalektičkim nijansama: Zapad – Istok, globalno – lokalno, internacionalizam – nacionalizam, a pre svega sukob na relaciji dadaizam – zenitizam, koji prevazilazi puku priču o sudaru „aproprirane“ dadaističke i „autohtone“ (jugoslovenske) zenitističke ideje na krhkom, svežem tlu nedavno uspostavljene Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

U predstavi se koriste brojni dokumentarni materijali, mahom nepoznati (dadaistički testament Raula Hausmana) ili izbrisani iz kolektivnog sećanja (dijalog vođe italijanskog futurizma Filipa Tomaza Marinetija i zenitiste Branka Ve Poljanskog o fašističkom teroru nad Hrvatima i Slovencima) mukotrpnim radom domaćih antologista u svrhu nacionalizacije jugoslovenskih istorijskih avangardi.

Predstava je premijerno izvedena u Uraniji u Zagrebu, 18. i 19. decembra 2022. Trajanje: jedan sat i trideset minuta.

Adaptacija i režija: Adam Ranđelović

Glume: Dorotea Ilečić Sever, Damian Humski, Lovro Rimac

Naracija i muzika: Lujo Parežanin

Produkcija: Tena Bakšaj, Aneta Vladimirov, Nikola Puharić

Ulaznice za putovanje Državom Dada-Jok možete kupiti na: https://cmr.mojekarte.hr/hr/all.html

Ili prije izvedbe na blagajni Centar mladih Ribnjak!