Vaša svetosti,

s radošću primamo vijest o Vašem izboru za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve i ustoličenju u tron sv. Save. S radošću kažem zbog toga što ćete ono što ste kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski godinama dijelili s nama Srbima u Hrvatskoj dijeliti sa cjelokupnim srpskim narodom. A dijelili ste vedrinu Vašeg duha, snagu Vaše riječi i mudrost Božje ljubavi. Dijelili ste od sebe a da niste dijelili ni nas Srbe, da ste smanjivali podjele između pravoslavnih i katolika i da ste sabirali oko sebe sve one koji su u dijalogu bili spremni dijeliti duhovnu radost ljudske uzajamnosti.

S Vama je Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj duhovno osnažena, društveno afirmirana i javno uzdignuta.  Čvrsta je naša vjera da će s Vama na čelu Crkva svugdje i svagda duhovno snažiti, društveno se afirmirati i javno se uzdizati. Ništa manje čvrsto ne vjerujemo u Vašu moć sabiranja nesabranog i Vašu mudrost u razlučivanju pravog od krivog bilo u sabiranju bilo u razlučivanju.

Dijeleći s Vama iskušenja Srba u Hrvatskoj vidio sam da se pred iskušenjima nit sklanjate nit zaklanjate. Iskušenja koja ste dijelili s nama bila su teška, a iskušenja koja odsad dijelite sa cijelim srpskim narodom su velika. Bolno i ponekad nepojmljivo velika. Mir i miran život za sve Srbe na prostoru ratom razorene nekad zajedničke zemlje, pomirenje sa svima kojima su Srbi nanijeli boli i sa svima koji su Srbima nanijeli boli, suradnja sa svima koji imaju svijest da samo kroz suradnju možemo biti veći nego što jesmo i slobodniji nego što jesmo, to su bolna i nerijetko nepojmljivo velika iskušenja koja nas vežu i koja ćemo i dalje dijeliti s Vama.

Iskreno Vaš,
Milorad Pupovac

U Zagrebu, 19. februara 2021. godine

 

Foto: HINA