U srijedu, 10. februara 2021. predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović posjetila je Baniju u organizaciji akcije “Banija je naša kuća” Srpskog narodnog vijeća. Željka Cvijanović sastala se u Petrinji s potpredsjedniikom Vlade RH i Stožera Borisom Miloševićem, predsjednikom SNV-a i saborskim zastupnikom Miloradom Pupovcem te potpredsjednicom SNV-a i saborskom zastupnicom Draganom Jeckov. Cvijanović je posjetila i srušeni parohijski dom i crkvu sv. Spiridona u izgradnji.

– Za građane je iznimno značajno što je predsjednica Cvijanović ovdje jer je jedna od prvih pomoći za Baniju došla upravo na njezinu inicijativu, poručio je Pupovac. Značajan dio isporučenih kontejnera preko nevladinih organizacija, pa i akcije “Banija je naša kuća”, proizvedeni su u Republici Srpskoj, a Vlada Republike Srpske osigurala je i svu potrebnu logističku pomoć oko prijevoza kontejnera.
– Ovaj strašan potres učinio nas je bližim i razvio osjećaj solidarnosti pa je dolazak predsjednice Cvijanović dodatan znak solidarnosti i spremnosti da se razvija suradnja i normaliziraju odnosi između Republike Hrvatske i Republike Srpske, dodao je Pupovac.

Cvijanović je naglasila kako je pred Vladom i stanovnicima Banije velik posao u kojem će svima trebati izdržljivost i strpljenje.
– Stanovnici Banije mogu da računaju na institucije i građane Republike Srpske, ovo je vrijeme solidarnosti, a pokazali smo tu solidarnost ne samo preko financijske pomoći, nego i mobilisanjem građana koji su željeli da sami i samostalno pomognu, nadodala je.

Nakon Petrinje, predsjednica Cvijanović otišla je u Glinu, gdje je posjetila Banijsku kuću SNV-a te obišla grad uz vodstvo glinskog povjesničara Igora Mrkalja.
Mrkalj je proveo po više glinskih lokacija. Jedno od njih je mjesto gdje se nalazila glinska Bogorodičina crkva, a čiji su temelji stajali i poslije rata izgrađen je 1969. godine Spomen dom. Nakon rata 1990-ih, glinska lokalna vlast donijela je dvije potpuno nerazumne odluke: prvu, od 23. rujna 1995. godine, da se Spomen dom, koji je izgrađen na mjestu masovnog ustaškog zločina i porušene srpske pravoslavne crkve, preimenuje u Hrvatski dom; i drugu, od 21. listopada 2014. godine, kojom se izriče zabrana okupljanja, polaganja vijenaca i paljenja svijeća na tom mjestu.

Na kraju posjeta Baniji, predsjednica je posjetila i Majske Poljane, gdje su stigli prvi kontejneri koje je Republika Srpska donirala odmah nakon potresa.
Pajo Kukoleča i njegova supruga žive u jednom od kontejnera, a nadaju se da se njihova kuća ipak neće morati rušiti.
– Ako se bude moglo, obnovit ćemo kuću, najvažnije je da nam sad ništa ne pada na glavu, imamo krevet i u toplom smo, izjavio je Kukoleča, koji je nadodao da nikada ne želi napustiti Majske Poljane.

Pogledajte videoreportažu.