Marica Šeatović, predsjednica Udruženja porodica “Protiv zaborava” poziva sve srodnike nestalih, kao i druge građane, da prijave svoje nestale u ratu Ministarstvu hrvatskih branitelja.

– U kontaktu s rodbinom nestalih primijetili smo da su neki nestanak svojih bližnjih prijavili još za vrijeme rata, ali samo policiji u mjestu stanovanja, a ne i Upravi za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja pa tako njihovi srodnici nisu uvršteni u Knjigu osoba nestalih na području RH. Osim toga, osobe koje su poslale prijavu često se žale na nedostatak povratnih informacija vezanih uz postupke traženja i ekshumacije – izjavila je Šeatović.

Početkom listopada 2021. Ministarstvo hrvatskih branitelja Udruženju porodica “Protiv zaborava” uputilo je poziv za sudjelovanje i podršku u akciji prikupljanja referentnih uzoraka za potrebe identifikacije osoba nestalih u ratu, odnosno za prikupljanje krvnih uzoraka članova obitelji nestalih i smrtno stradalih osoba u ratu koji do sada nisu dali krv za identifikaciju metodom analize DNK ili su prikupljeni nedostatni referentni uzorci.

Hrvatski Crveni križ posjetit će obitelji nestalih i smrtno stradalih za koje su potrebni uzorci krvi. Osobe koje zbog bolesti ili drugih razloga nisu u mogućnosti osobno otići do mjesta organiziranog uzimanja krvnih uzoraka, mogu tražiti da ih u njihovom domu posjeti mobilni medicinski tim. Također, osobe koje žive van RH mogu zatražiti da im se ne kućnu adresu pošalje set za uzimanje uzoraka krvi koji će potom s uzorkom krvi poslati Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Nije zanemariv podatak da u mrtvačnicama, i/ili spomen kosturnicama leži 911 osoba od kojih se smatra da je 13% ubijeno do 1992., 36% 1995., a za ostale se ne zna ni kada su stradali. Mnogi od njih su ekshumirani iz pojedinačnih grobnica.

– Radi svega navedenog neophodno je ponoviti poziv srodnicima da traže svoje nestale, da se jave i dodatno testiraju ili da požurnicama zatraže informaciju u kojem je stadiju proces traženja njihovih srodnika – zaključuje Marica Šeatović.