Milorad Pupovac i Tomislav Žigmanov

Politički predstavnici Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije u Deklaraciji, potpisanoj u Golubiću, naglašavaju da kao manjine u obje države upozoravaju na činjenicu da svaki akt prijetnje ili agresije većine prema njima kao manjini dovodi u opasnost zajednicu u onoj drugoj državi

PIŠE: Goran Borković / Novosti

U Golubiću Obrovačkom, povodom održavanja petnaestog znanstvenog skupa “Srpsko – hrvatski odnosi”, parafirana je Deklaracija o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, koju su potpisali Milorad Pupovac (SDSS) i Tomislav Žigmanov (DSHV). Dokument će, kako je najavljeno, potvrditi tijela jedne i druge zajednice na svojim tijelima, unutar demokratskog procesa.

U Deklaraciji se politički predstavnici Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji obavezuju da će, polazeći od specifičnosti dviju zajednica u svrhu zajedničkog interesa i boljeg međusobnog razumijevanja, raditi na uzajamnoj podršci i boljim odnosima između dviju država s ciljem još tješnjeg povezivanja Hrvatske i Srbije.

“Saglasni smo da zajedno radimo na boljim odnosima dva naroda, kako u naše dvije države, tako i na širem prostoru, te da sarađujemo u svim oblastima koje su od zajedničkog interesa. Saglasni smo da radimo na planu stvaranja uslova za bolji život i zaštitu prava, kako svoje, tako i druge partnerske zajednice. Obavezujemo se na unapređenje dosadašnje saradnje na svim oblastima društvenog, političkog, privrednog, kulturnog i sportskog života na korist naših zajednica i država u kojima živimo”, stoji u Deklaraciji.

Također se potiče da se države u kojima žive, umjesto obnavljanja sukoba, potaknu na saradnju u cilju prosperiteta svih građana što podrazumijeva rješavanje svih postojećih i mogućih otvorenih pitanja kroz dijalog, razumijevanje i poštovanje međunarodnog prava u Hrvatskoj i Srbiji, kao i uspostavljanje najviših standarda zaštite manjinskih zajednica.

“To također podrazumijeva dosljednu primjenu i provođenje svih važećih zakona koji se tiču ljudskih i manjinskih prava, preuzetih međunarodnim obavezama, međunarodnih ugovora i bilateralnih sporazuma”, piše u Deklaraciji.

Politički predstavnici Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije osuđuju svaki oblik ispoljavanja i propagiranja mržnje prema pripadnicima druge nacije i druge države, veličanja ili negiranja zločina koje su počinili pojedinci ili grupe prema pripadnicima drugog naroda, posebno onih koje predstavljaju.

Milorad Pupovac i Tomislav Žigmanov

U Deklaraciji posebno naglašavaju, da kao manjine u obje države, upozoravaju na činjenicu da svaki akt prijetnje ili agresije većine prema njima kao manjini dovodi u opasnost zajednicu u onoj drugoj državi.

Dodali su i da podstiču svaki oblik obeštećenja žrtava ratnih sukoba i pristup uskraćenim pravima svakog od njih, kao i njihovih porodica, te pravo na nepristranu i otvorenu saradnju vezano za suđenje za ratne zločine i pitanja nestalih lica, bez obzira jesu li hrvatske ili srpske nacionalnosti, stoji u Deklaraciji koja je potpisana i na hrvatskom i na srpskom jeziku, kao i na ćirilici i na latinici, koji povezuju ona naroda.

– Prava Srba u Hrvatskoj ne mogu biti nevažna komponenta. Budući da su države opterećene drugim odnosima, smatrali smo potrebnim da istaknemo nužnost suradnje i pozovemo dvije zemlje da krenu u tom smjeru. Na temelju tog programa dobit ćemo konkretne oblike i političkih odnosa Srbije i Hrvatske – kazao je Pupovac.

Na novinarsko pitanje dodao je da sadašnje okolnosti niti su išle, niti idu, na ruku suradnje Hrvatske i Srbije. – Ali nema nikakve sumnje da politike u Zagrebu i Beogradu nisu izolirale prostor suradnje između Hrvatske i Srbije, bilo od unutrašnjopolitičkih, bilo vanjskopolitičkih. Mislimo da je moment da započne zaštita ovog prostora i suradnje između Hrvatske i Srbije – istaknuo je Pupovac.

Deklaracija je posljedica naše višegodišnje plodne suradnje, koja u sebi sadržava sve što smo i do sada činili. Važan je to korak prema daljnjem proširivanju i ubrizgavanju naših namjera. Vjerujem da će ova imati pozitivne posljedice, ne samo za ove dvije zajednice, nego i šire kada su u pitanju politike međudržavnih odnosa – kazao je Žigmanov,

Tokom skupa sudionici su se bavili temama vezanim za heroizaciju i političkim mitovima na prostorima Hrvatske i Srbije, a govorilo se i o poticajima EU-a kako bi se potakao ruralni razvoj Dalmacije. Uz znanstvenike, na skupu su prisustvovali predstavnici/e DSHV-a i SDSS-a, kao i drugi politički predstavnici/e Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, te lokalni dužnosnici/e.

Skup su organizirali Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića (obrovačkog) i Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada.