Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i Jasna Vojnić, predstavnica HKD Jelačić iz Petrovaradina položili su u utorak, 2.  februara 2021. vijenac na grobu Josifa Runjanina na Uspenskom pravoslavnom groblju u Novom Sadu povodom godišnjice Runjaninove smrti.

U trenutku kada se ulažu intezivni napori manjinskih zajednica u Hrvatskoj i Srbiji u izgradnji hrvatsko-srpskih odnosa, u godini u kojoj će se obilježiti 130. godišnjica od dana kada je himna “Lijepa naša domovino” postala himnom Republike Hrvatske, važno je podsjetiti da je upravo spomenutu himnu uglazbio kadet austrougarske vojske Josif Runjanin, Srbin, podrijetlom iz Loznice, rođen u Vinkovcima, pokopan u Novom Sadu. Josif Runjanin također je živio u Prvoj banskoj pukovniji sa sjedištem u Glini, i to punih 28 godina (od 1. svibnja 1840. do 16. srpnja 1868), gdje je i komponirao pjesmu “Lijepa naša domovino” 1846. godine.

Milorad Pupovac istaknuo je da je vrijeme u kojem je Josip Runjanin živio bilo veliko i važno za hrvatsko-srpske odnose jer su želja za slobodom, uzajamno poštovanje i sloga povezivali narode, a Hrvatima u Srbiji i Srbima u Hrvatskoj himna “Lijepa naša domovino” predstavlja zajedničku kulturnu baštinu.

Tomislav Žigmanov izjavio je da je dolazak gospodina Pupovca na ovu obljetnicu dokaz dugogodišnje i plodne suradnje između srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji. Nadodao je da su međusobno uvažavanje i otvorenost načela u kojima se odvija njihova suradnja, koja još uvijek nije dovoljno vidljiva niti podržana te kako nije preuzetno reći da bi iz ovih suradničkih iskustava neke prakse mogle preuzeti i najviše razine vlasti dviju država.