Parastos za 13 ubijenih rezervista JNA s područja Krnjaka, pobijenih na karlovačkom koranskom mostu, koji su se predali policijskim specijalcima prije točno trideset godina, služen je u hramu Svetog Petra i Pavla, u sklopu manastira Presvete Bogorodice Trojeručice u Donjem Budačkom.

Na taj način obilježena je godišnjica njihovog stradanja, što je sud ocijenio ratnim zločinom i nakon dvadeset godina za to pravosnažno osudio Mihajla Hrastova. Liturgiju i parastos služio je starješina manastira arhimandrit Naum Milković, a prisustvovali su roditelji i rodbina ubijenih, vodstvo Općine, predstavnici Srpskog narodnog vijeća i Documente te građani Krnjaka.

Prisutni su bili majka ubijenog Nebojše Popovića iz Čatrnje Anka Popović, kći i supruga ubijenog Svetozara Gojkovića iz Donjeg Budačkog Željka Bunčić i Miroslava Gojković, zatim Aneta VladimirovMarija Crnogorac i  Eugen Jakovčić iz Srpskog narodnog vijeća, Vesna Teršelič iz Documente – centra za suočavanje sa prošlošću, dožupan Karlovačke županije iz redova srpske nacionalne manjine Dejan Mihajlović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Karlovačke županije Ilija Matijević, načelnik Općine Krnjak Perica Matijević, predsjednica VSNM-a Krnjaka Nevena Živković, koordinator u SNV-u Rade Kosanović i prof. Janko Velimirović, kroničar Korduna.

Nakon parastosa sudionici su obišli osam lokalnih krnjačkih groblja na kojima je sahranjeno 11 ubijenih te su položili cvijeće i upalili svijeće. Tijelo ubijenog Jovana Sipića je ekshumirano i prenijeto u Srbiju gdje je sahranjen dok je aktivni zastavnik JNA Nikola Babić sahranjen u rodnom Srbu.

Govora na komemoraciji nije bilo. Podsjećamo da su lani roditelji, potomci i sugrađani ubijenih željeli položiti cvijeće i upaliti svijeće na mjestu stradanja, ali im to nije bilo dozvoljeno, već su na mjestu zločina veliki protest protiv te ideje održali dragovoljci iz cijele Hrvatske.

Nakon što su položili oružje, na mostu su hladnokrvno ubijeni Milić SavićSlobodan MilovanovićMile Babić, Nikola Babić, Božo KozlinaMile PeuračaVaso BižićMiloš SrdićMilenko LukačNebojša Popović, Svetozar Gojković, Zoran Komadina i Jovan Sipić. Pokolj su preživjela četvorica rezervista – Svetozar Šarac, Branko Mađarac, Duško Mrkić i Nebojša Jasnić koji su svjedočili na suđenjima protiv Hrastova.

Tekst je originalno objavljen na Portalu Novosti 21. 9. 2021.