Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ i Srpsko narodno vijeće (SNV) po drugi put organizuju Ljetnu školu srpskog jezika i kulture namijenjenu učenicima srednjih škola. Posebna grupa srednjoškolaca održaće se u terminu od 13. 7. do 19. 7. 2024. godine.

Škola se i ove godine održava na Viru, u odmaralištu Cvrčak. Odmaralište se nalazi van naselja Vir, 150 m od mora, s vlastitim dvorištem, bezbjednim za provođenje sportskih aktivnosti i boravak učenika. Sobe su višekrevetne sa kupatilom. Boravak u odmaralištu uključuje smještaj, tri glavna obroka i užinu.

Cilj Ljetne škole jest da kod učenika probudi dodatni interes i obogati i proširi saznanja o kulturi i jeziku srpskog naroda, da doprinese očuvanju i razvoju nacionalnog i kulturnog identiteta. Ovakav oblik organizovanog boravka učenicima bi omogućio da steknu nove prijatelje, nova iskustva obogaćena i proširena saznanjima o zemlji svojih predaka, svojoj kulturi, jeziku i identitetu. Takođe, učenicima koji su već imali priliku da, kao osnovci, učestvuju u radu Ljetne škole, biće ovo prilika za proširivanje postojećih i sticanje dodatnih znanja o srpskom jeziku i kulturi primjerenih njihovom uzrastu.

Ljetna škola za srednjoškolce je namijenjena učenicima koji pohađaju 1, 2. ili 3. razred srednje škole, a koji nisu uključeni u redovan program školovanja za srpsku nacionalnu manjinu (model A i B). U program Ljetne škole mogu se prijaviti učenici srednjih škola koji do dana završetka, odnosno na dan završetka programa, 19. 7. 2024. neće navršiti 18 godina.  Program je koncipiran tako da je cijeli dan ispunjen aktivnostima, s tim da se nastava odvija uz gostujuće predavače, svakodnevne sportske aktivnosti i u vidu radionica. U sklopu sedmodnevnog programa Ljetne škole realizirat će se i dvije terenske nastave, odnosno izleta.

Troškove smještaja, prehrane (tri obroka i užina), pratilaca grupe i prijevoza od Zagreba do Vira snose organizatori. Troškove putovanja od mjesta boravka do Zagreba i nazad snose roditelji. Roditelji su obavezni dovesti djecu do Zagreba i u povratku ih dočekati u Zagrebu, u unaprijed dogovoreno vrijeme, na unaprijed dogovorenoj lokaciji.

Pozivamo vas da se prijavite u Ljetnu školu srpskog jezika i kulture „Sava Mrkalj“ i da informacije o njoj dostavite svim zainteresiranim učenicima. Upute za prijavu:

  1. Ispuniti obrasce 1. i 2. (saglasnost i anketa za srednjoškolce),
  2. Zatražiti potvrdu o redovnom pohađanju učenika srednje škole  (tajništvo škole),
  3. Ispunjene obrasce i potvrdu o redovnom pohađanju srednje škole poslati preporučeno poštom najkasnije do 8. 3. 2024. na adresu ili skenirano na e-mail obrazovanje@skd-prosvjeta.hr ili preporučeno zemaljskom poštom najkasnije do 8. 3. 2024na adresu: SKD „Prosvjeta“ / „ZA LJETNU ŠKOLU“ / Berislavićeva 10 / p. p. 9 / 10 106 Zagreb

Broj mjesta je ograničen, izabrani kandidati bit će obaviješteni telefonom do završetka školske godine. Neispravno ili nepotpuno ispunjeni obrasci i prijave poslane nakon propisanog roka, neće se uzimati u razmatranje.

Za sve dodatne informacije obratite se na e-mail obrazovanje@skd-prosvjeta.hr  ili na broj telefona: 099 516 0309